Upp till bevis för Obama gällande Guantanamo

Den amerikanska kongressen har röstat nej till att fångarna på fängelselägret Guantanamo Bay ska flyttas till USA. Detta kan tvinga president Obama att ta saken i egna händer för att uppfylla ett av sina tyngsta vallöften.

publicerad 11 november 2015
Fångar på Guantanamo Bay under 2002

Fängelselägret på den amerikanska militärbasen Guantanamo Bay har sedan 2002 huserat misstänkta terrorister. Fängelset har fått hård kritik då fångar utsatts för tortyr och inte fått sina anklagelser prövade.

Under tisdagen röstade den amerikanska senaten igenom den amerikanska försvarsbudgeten för nästkommande år. I budgeten garanteras det att fångarna på Guantanamo Bay inte kommer att flyttas till USA eller andra länder. Totalt röstades budgeten för med siffrorna 91-3.

Ett av president Barack Obamas främsta vallöften för åtta år sedan var att fängelselägret på Guantanamo Bay skulle stängas. Med mindre än ett år kvar på presidentposten spekuleras det nu i amerikansk media om Obama kommer kringgå kongressen för att få fängelset stängt.

Ett troligt alternativ är att Obama utfärdar en exekutiv order, ett dekret som utfärdas av den amerikanska presidenten, för att stänga ner fängelset och uppfylla ett av sina tyngsta vallöften.

Kritik har riktats mot att Obama tidigare inte använt en exekutiv order för att stänga ner Guantanamo Bay. Exempelvis utfärdade Obama en exekutiv order när han ifjol kringgick en majoritet i kongressen och stoppade utvisningar av fyra miljoner illegala invandrare i USA.

Idag finns det 112 fångar på Guantanamo Bay jämfört med år 2005 då det fanns 517 fångar på fängelset.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.