UNHCR: 1 miljon väntas migrera via Turkiet 2016

Det finns inga tecken på att flyktingströmmarna till Europa är på väg att avta. Bara via Turkiet väntas en miljon försöka ta sig till Europa enligt en rapport ifrån UNHCR. Det är en ökning ifrån fjolårets 850 000.

publicerad 15 januari 2016
Män ifrån Irak på väg till Europa via Turkiet

I en ny rapport ifrån FN:s flyktingorgan UNHCR gör man uppskattningen att  det under 2016 kan komma ytterligare en miljon flyktingar och migranter båtvägen från Turkiet till Europa. Det är lika många som tog sig till Europa sjövägen totalt under 2015 ifrån alla länder.

Huvudsakligen är det emigranter ifrån Syrien, Afghanistan och Irak men UNHCR ser också en ökning av människor från andra länder, bland annat i Nordafrika.

De senkomna åtgärderna som exempelvis ID-kontroller i Sverige verkar inte avskräcka de som planerar att resa, trots att man nåtts av beskedet om de rutinerna.

– Vi vet allt om Sveriges nya gränskontroller, men det spelar ingen roll, vi flyr för att överleva, berättar en syrier om sina planer.

Det är dock endast en mindre andel av alla som tar sig till Europa som kommer ifrån Syrien enligt UNHCR. Hundratusentals har begett sig iväg ifrån Afghanistan och saknar på förhand asylskäl, men räknar med att komma med i de okontrollerade strömmarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!