Ungern blockerar EU:s miljardregn över Ukraina

Det nya kalla kriget

publicerad 15 december 2023
- av Jan Sundstedt
Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


EU:s medlemsländer har inte kunnat komma överens om en ”utökad långtidsbudget” i syfte att bland annat ge ytterligare mångmiljardbelopp i olika stödpaket till Ukraina.

– Ungern lägger in sitt veto mot alla pengar till Ukraina, beklagar Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

De övriga 26 ländernas ledare ska enligt TT vara överens om att i budgeten donera ytterligare 17 miljarder euro (cirka 190 miljarder kronor) till Ukraina och bevilja ytterligare 33 miljarder euro i lån. Ungern är dock inte intresserat av att stödja ytterligare stödpaket av detta slag, varför Ukraina kommer att få vänta på nya EU-miljarder.

– Jag har inget skäl att tro att det kommer att ändras till i morgon och därför kan vi alltså inte fatta några beslut överhuvudtaget om en översyn av EU-budgeten, fortsätter Kristersson.

Majoriteten av EU-ledarna vill fortsätta stötta Ukraina ekonomiskt ända fram till 2027 och man hoppas trots allt kunna övertala Ungern vid ett extramöte i januari.

Sverige har skänkt 30 miljarder

– Förhoppningen är att alla ska kunna ställa sig bakom en överenskommelse. Det är ambitionen. Om det visar sig omöjligt då är det 26 länder som uttryckt sin gemensamma vilja till ett långsiktigt stöd till Ukraina. Då får vi helt enkelt titta på andra metoder, hävdar Ulf Kristersson vidare.

Häromdagen kunde Nya Dagbladet rapportera om EU-makthavarnas beslut att påbörja förhandlingar om Ukrainas medlemskap i unionen – ett besked som betraktas som en stor seger för Ukrainas mycket EU-vänlige president Volodymyr Zelenskyj.

Enligt den svenska regeringen har Sverige hittills donerat stödpaket värderade till ungefär 30 miljarder kronor till Ukraina sedan krigets början.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!