Underrättelsetjänst får spionera på tyskt ungdomsförbund

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 7 februari 2024
- av Isac Boman
Ungt Alternativ demonsterar i Berlin (2022).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En tysk domstol har beslutat att Alternativ för Tysklands oberoende ungdomsförbund Ungt Alternativ (JA) kan klassificeras som en ”certifierad högerextrem organisation” – vilket innebär att underrättelsetjänsten har rätt att spionera på organisationens medlemmar och att JA på sikt riskerar att förbjudas.

Tyskland har kanske de allra hårdaste lagarna i världen mot vad man beskriver som ”högerextremism”, ”nazism” och ”rasism”, och genom åren har ett antal organisationer eller partier förbjudits eftersom deras ideologi enligt domstolen bedömts strida mot den tyska konstitutionen.

Ungt Alternativ gick till domstol för att få sin extremiststämpel upphävd, men förvaltningsdomstolen slog fast att Tysklands underrättelsetjänst har rätten på sin sida att klassificera ungdomsförbundet som just ”extremistiska”.

Även om beslutet fortfarande kan överklagas till en högre instans sa domstolen att man är ”övertygade om att JA är en extremistorganisation” – eftersom man har en ”etnonationalistisk syn” på samhället och strävar efter att utvisa ett stort antal personer med invandrarbakgrund.

Domstolen hävdade vidare att JA ägnar sig åt ”agitation” mot utlänningar och muslimer och att ungdomsförbundet har ”kopplingar till organisationer som klassificeras som författningsvidriga” – exempelvis den identitära rörelsen.

Inrikesminister jublar

– Dagens beslut visar tydligt att vi har att göra med ett massivt förakt för mänskligheten, med rasism, med hat mot muslimer och med attacker mot vår demokrati, hävdade inrikesminister Nancy Faeser som välkomnade domstolens beslut.

Redan för närmare ett år sedan lades JA till på ”extremistlistan” – vilket bland annat gör att underrättelsetjänsten får mandat att övervaka och kartlägga gruppens medlemmar.

Anklagelserna är inte helt glasklara men handlar i stort om att JA sägs sprida ”extremism”, och strävar efter en ”allmän försämring” av Tysklands ”demokratiska system”. Man påstås också ”sprida hat mot flyktingar” och ”propagera för en etnonationalistisk världssyn”, rapporterar Deutsche Welle.

Även om makthavarna vill förbjuda JA, och kanske även moderpartiet AfD, krävs det långa och utdragna processer för att lyckas med detta. Tidigare har man bland annat försökt förbjuda nationalistiska NPD, något som dock hittills har misslyckats, även om man stoppat partiets möjligheter till offentlig finansiering.

Ungt Alternativ presenteras och beskrivs som Alternativ för Tysklands ungdomsförbund – men är juridiskt oberoende moderpartiet. JA är också känt för att driva en radikalare linje än vad moderpartiet gör i många frågor. Ungdomsförbundsledaren Hannes Gnauck representerar även AfD i parlamentet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!