Underrättelsechef: Kina vill få bort Trump

publicerad 1 september 2020
- av Isac Boman
Den kinesiska regimen vill ha bort Trump.

John Ratcliffe, chef för den nationella underrättelsetjänsten i USA menar att Kina utgör ett större hot mot USA än något annat land i världen och vädjar till amerikanska politiker att förstå allvaret i situationen.

I en intervju med Fox News säger spionchefen att Kina utgör det största hotet mot USA inte bara militärt utan också teknologiskt och ekonomiskt och att hotet också består i att man kan påverka och störa amerikanska val, om man exempelvis ogillar en viss kandidat och hellre vill ha någon annan på posten.

I amerikansk och svensk media har extremt stort fokus under de senaste åren lagts på Ryssland och ryskt inflytande över den amerikanska politiken och Donald Trump har ofta anklagats för att ha kopplingar till den ryska regimen. John Ratcliffe menar dock att det stora hotet mot USA kommer från ett annat håll.

– Kina är oroliga över att ett omval av president Trump kan leda till att de policys som de upplever som antikinesiska fortsätter, förklarar han och berättar vidare att man gett information till hundratals medlemmar i den amerikanska kongressen för att få dem att förstå allvaret i hur Kina försöker påverka den amerikanska politiken.

– Fria och rättvisa val är en av grundpelarna för den amerikanska demokratin och vi fortsätter vara uppmärksamma på olika kinesiska aktiviteter, konstaterar han vidare.

Framförallt är man oroliga för att Kina använder internet och cyberteknik för att påverka valet i USA, och man är säkra på att den kinesiska regimen vill få bort Donald Trump. Till stor del är det enkla knep som används, bland annat att skapa stora antal falska konton på sociala medier som sedan sprider varandras antiamerikanska propaganda i form av inlägg och videoklipp.

Enligt rapporten så har de falska kontona ofta bilder som genererats med hjälp av artificiell intelligens och de interagerar sällan med verkliga användare på de sociala plattformarna.

För att dölja kopplingen till Kina så undviker kontona också oftast frågor relaterade till det asiatiska landet och riktar istället in sig på amerikansk inrikespolitik. Enligt experter så skulle regimen i Peking föredra Joe Biden över Donald Trump eftersom man anser att Trump är svårare att styra och oförutsägbar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!