Undantagstillstånd i östra Tchad efter etnisk konflikt

publicerad 19 augusti 2019
- av Isac Boman
Svenska soldater på FN-uppdrag i Tchad.

Tchads president Idriss Déby har utlyst undantagstillstånd för tre månader i de östra regionerna Sila och Ouaddai, efter att ett femtiotal personer dödats sedan den 9 augusti.

I det berörda området har omkring 50 personer dödats på kort tid i en blodig konflikt mellan kamelherdar och jordbrukare. Konflikten är i grunden en etnisk konflikt, där herdarna främst tillhör folkgruppen zaghawa, liksom även presidenten själv, och jordbrukarna tillhör folkgrupper från Ouaddairegionen.

Från och med nu kommer vi att sätta in militära styrkor för att säkerställa befolkningens säkerhet i regionen, sade Déby under resa till den berörda regionen Sila.

Han säger även att han ska avväpna alla civilister i området.

Torka och befolkningstillväxt har spätt på konflikten, men Déby menar även att vapenimporten från de närliggande konfliktzonerna Libyen, Sudan och Centralafrikanska republiken är en bidragande orsak.

Tchad, med cirka 13 miljoner invånare, är ett världens fattigaste länder med en köpkraftsjusterad BNP per capita jämförlig med Afghanistans på knappt 2000 dollar enligt Världsbanken.

Landet har parlamentsval planerat till slutet av året, men detta har tidigare skjutits upp flera gånger. Den tidigare krigsherren Déby har suttit vid makten i landet sedan 1990, då han störtade den dåvarande presidenten Hissène Habré.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.