Utrikes

Undantagstillstånd i östra Tchad efter etnisk konflikt

Svenska soldater på FN-uppdrag i Tchad.

Tchads president Idriss Déby har utlyst undantagstillstånd för tre månader i de östra regionerna Sila och Ouaddai, efter att ett femtiotal personer dödats sedan den 9 augusti.

I det berörda området har omkring 50 personer dödats på kort tid i en blodig konflikt mellan kamelherdar och jordbrukare. Konflikten är i grunden en etnisk konflikt, där herdarna främst tillhör folkgruppen zaghawa, liksom även presidenten själv, och jordbrukarna tillhör folkgrupper från Ouaddairegionen.
Från och med nu kommer vi att sätta in militära styrkor för att säkerställa befolkningens säkerhet i regionen, sade Déby under resa till den berörda regionen Sila.

Han säger även att han ska avväpna alla civilister i området.

Torka och befolkningstillväxt har spätt på konflikten, men Déby menar även att vapenimporten från de närliggande konfliktzonerna Libyen, Sudan och Centralafrikanska republiken är en bidragande orsak.

Tchad, med cirka 13 miljoner invånare, är ett världens fattigaste länder med en köpkraftsjusterad BNP per capita jämförlig med Afghanistans på knappt 2000 dollar enligt Världsbanken.

Landet har parlamentsval planerat till slutet av året, men detta har tidigare skjutits upp flera gånger. Den tidigare krigsherren Déby har suttit vid makten i landet sedan 1990, då han störtade den dåvarande presidenten Hissène Habré.

 

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!