Ukraina: 35 dödade i attack mot militärbas

Kriget i Ukraina

publicerad 14 mars 2022
- av Jan Sundstedt
Skärmdump från video som visar delar av förödelsen på militäranläggningen.

Det ukrainska försvarsministeriet och lokala ukrainska myndigheter rapporterar att minst 35 personer dött och fler än 130 skadats i en rysk attack mot en militärbas i utkanten av staden Lviv nära den polska gränsen.

Militärbasen International Peacekeeping and Security Center inhyser enligt ukrainska myndigheter ofta utländska militära instruktörer, bland annat från Nato – men det är oklart om det var några sådana på plats vid anfallet.

Enligt ukrainska myndigheter avfyrades minst åtta robotar mot militäranläggningen under söndagsmorgonen. Enligt andra uppgifter handlar det om minst 30 missiler som avfyrats mot området.

Information om offren håller på att förtydligas. Det här är en ny terroristattack mot Peace & Security nära gränsen mot EU-Nato. Åtgärder måste vidtas för att stoppa det. Stäng luftrummet!”, dundrar Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov på Twitter.

Maxim Kozitsky, ledare för den regionala militära administrationen i området menar att attackerna kom från Svarta havet och Azovhavet och att det ukrainska luftvärnssystemet lyckades skjuta ner ”några” av missilerna i luften.

Ukraina har redan sedan början av kriget krävt att Nato ska göra landet till en flygförbudszon – krav som upprepas av högt uppsatta ukrainska politiker nästan dagligen. I praktiken skulle detta innebära att Nato går in och blir en aktiv part i kriget, som skjuter ner ryska plan som flyger över ukrainskt territorium, kravet har därför hittills avfärdats.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.