Uber Eats börjar kartlägga etnicitet – diskriminerar vita restaurangägare

publicerad 12 juni 2020
- av Per Nordin
En matleverans från Uber Eats.

Uber Eats, som specialiserat sig på hemleveranser av mat från restauranger och snabbmatställen, går nu ut med en lista på matställen som ägs av människor med afrikanskt ursprung och uppmanar sina kunder att handla från dessa istället för restaurangägare av europeiskt ursprung.

Tilltaget kommer efter omfattande protester och våldsamma raskravaller i USA och andra delar av västvärlden där det dominerande narrativet är att vita människor i dessa länder förtrycker svarta genom institutionaliserad och strukturell rasism.

På sitt Twitter-konto skriver företaget: ”Ni har frågat efter ett sätt att hitta restauranger på Uber Eats som äts av svarta. Vi har lyssnat”, och tillägger att de kunder som beställer från svarta restaurangägare dessutom slipper betala den vanliga leveransavgiften.

Tilltaget har mött hurrarop och jubel från svarta etnoaktivister på Flashback som tycker att det är utmärkt att Uber Eats särskilt tar ställning på detta sätt. Alla är dock inte lika nöjda.

Jag är ganska säker på att det här är olagligt. Tänk er att Uber Eats skulle göra detta fast med företag som ägs av vita. Hycklande rasistiska miljarddollarföretag som godhetssignalerar sig genom rasismen är okänsligt plus ni bryter mot diskrimineringslagar i många delstater. Ett mycket korkat drag”, skriver en användare på Twitter.

De vill att vi ska hata varandra så att vi är enkla att kontrollera. De utnyttjar svarta människors kamp för att driva sitt eget narrativ. De är ondskefulla”, menar en annan.

Uber Eats är också verksamt i Sverige och levererar ut mat i Malmö, Göteborg och Stockholm.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.