Tyskland legaliserar cannabis

publicerad 26 november 2021
- av Sofie Persson

Tysklands nya regering beslutar att legalisera cannabis och motiverar det med att det ska skydda brukarna genom ett kontrollerat utbud. Det hela kommer pågå under en provperiod på fyra år.

Nu blir cannabis lagligt i Tyskland. Socialdemokraterna (SPD), Liberala Fridemokraterna (FDP) och De Gröna i den nya regeringen har tidigare uppgett att man vill legalisera drogen och nu har man bestämt sig för att göra det, rapporterar tyska Spiegel.

Partierna menar att man vill skydda brukarna genom att ha ett utbud som kan kontrolleras och menar också att det blir ohållbart att straffa miljontals konsumenter som i nuläget använder drogen.

Dock kommer försäljningen att vara reglerad och endast vissa licensierade affärer kommer att få sälja det. I praktiken kan det komma att se ute lite som Svenska Systembolaget. Det kommer även att finnas begränsningar för innehav och bruk.

Tyskland blir därmed  det land i EU som tagit cannabislegalisering längst. Tidigare har Nederländerna varit på topp med sina ”coffeeshops” där man kan köpa cannabis, men i övrigt är försäljning av drogen olaglig i landet. I övriga världen har Uruguay och Kanada också genomfört en legalisering, där man i stil med det tilltänkta tyska upplägget också endast tillåter försäljning i licensierade affärer.

Partierna i den nya regeringen betonar att det är ett försök och att man efter fyra år kommer att utvärdera det.


Fakta: Cannabis

Är även känt som marijuana i växtform eller hasch när det handlar om hoppressade trikomer från cannabisplantan. Används ofta både i medicinskt syfte samt i reaktionssyfte. I de flesta länder är det förbjudet att sälja och använda i reaktionssyfte, men ett 50-tal länder har undantag när det gäller medicinskt syfte, däribland även Sverige där vissa preparat är tillåtna.

Källa: Wikipedia
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!