Tyskland: 209 aktiva skadeståndskrav för vaccinskador

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 7 juli 2023
- av Sofie Persson
Pfizers covidvaccin Comirnaty.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Tyskland pågår just nu 209 aktiva processer med skadeståndskrav från personer som drabbats av biverkningar från covidvaccin. En advokatbyrå menar att betydligt fler nu är på väg och att man har över 1500 klienter av samma orsak.

Allt fler som drabbats av diverse biverkningar från covidvaccinen tar läkemedelsjättarna till domstol. En kvinna som arbetar inom vården stämde exempelvis nyligen BioNTech för skador hon fått i samband med injektionen. Hon drabbades bland annat av smärta i överkroppen, svullna kroppsdelar, trötthet samt sömnstörningar, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Under veckan hördes även en man i staden Rottweil efter att han uppgett sig ha fått problem med sin syn efter covidvaccin från BioNTech. Inför att skadeståndsprocessen inleddes i måndags klargjorde hälso- och sjukvårdsministeriet (BGM) att 209 fall med skadeståndskrav just nu pågår i landets domstolar.

I Tyskland är det staten som bär en stor del av de rättsliga kostnaderna samt även eventuella, framtida skadestånd. Advokaten Joachim Caesar-Preller, som representerar mannen i Rottweil-rättegången, menar att statens övertagande av läkemedelsbolagens kostnader kan ha en påverkan på förhandlingarna.

Staten tar på sig en dubbel roll i covid-rättegångarna, vilket är problematiskt, påpekar Caesar-Preller.

Advokaten Tobias Ulbrich vid Rogert & Ulbrich, som representerar kvinnan som stämmer BioNTech, menar att man i nuläget företräder omkring 1500 klienter som menar att de fått skador av vaccin från företaget. Även han anser att statens dubbla stolar är problematisk.

Tillverkarna har inte det minsta intresse av att nå en förlikning på grund av statens betalning av deras advokater, menar han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!