Tyska utrikesministern: “Vi är i krig med Ryssland”

Kriget i Ukraina

publicerad 26 januari 2023
- av Isac Boman
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock i ett möte med Nato i maj 2022.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock (Allians 90/De gröna) uttryckte under ett sammanträde att det är viktigt att fortsätta försvara Ukraina och leverera vapen. Hon säger vidare att det viktigaste är att vi “står tillsammans” – eftersom Europa är i “krig mot Ryssland”.

Under tisdagen hade Europarådets parlamentariska församling ett sammanträde där Baerbock anförde att EU behöver investera ännu mer vapen och pengar till kriget i Ukraina.

Ja, vi måste göra mer för att försvara Ukraina, ja, vi måste göra mer även på stridsvagnsfronten, sade Baerbock.

Utrikesministern fortsatte och menade att det viktigaste var att EU gjorde detta tillsammans och inte frånskyller sig ansvar eftersom man “utkämpar ett krig mot Ryssland, inte varandra”.

Men det viktigaste och mest avgörande är att vi gör det tillsammans och att vi inte skyller på varandra i Europa, för vi utkämpar ett krig mot Ryssland och inte mot varandra, sade hon.


Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har dock tidigare uttryckt att man vill stödja Ukraina, men samtidigt göra allt för att undvika en direktkonfrontation med Ryssland. Den tidigare kanslern Angela Merkel gick dock nyligen ut och erkände att Tyskland varit involverat i att rusta upp Ukraina med siktet inställt på ett krig mot Ryssland. Minsk-fördragen som man var med om att förhandla fram gjordes aldrig i god tro, utan endast för att ”köpa tid” inför konflikten, menade Merkel.

Det ryska utrikesministeriets talesman Maria Zacharova kommenterade Baerbocks utspel i relation till vad Merkel tidigare avslöjat.

Om vi lägger ihop detta med Mekrels avslöjanden om att de byggde upp Ukraina och inte räknade med Minsk-fördragen så pratar vi om ett krig mot Ryssland som planerats i förväg. Kom inte senare och säg att vi inte varnade er, säger Zakharova, rapporterar RT.

Det är inte första gången som Baerbock gör extrema uttalanden i relation till kriget. Under förra året menade hon bland annat att sanktionerna mot Ryssland skulle stå fast “oavsett vad väljarna tycker” om saken.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!