Merkel: Syftet med Minskavtalet var att köpa tid för Ukrainas militärstyrkor

publicerad 10 december 2022
- av Isac Boman
Angela Merkel vid en presskonferens tillsammans med Nato i Tyskland under 2021.

I en intervju avslöjar Angela Merkel att fredsförhandlingarna kring Minskavtalet från västligt håll inte handlade om att skapa varaktig fred i Ukraina, utan handlade om att Ukraina skulle ”köpa sig tid” för att rusta upp militärt inför en konfrontation med Ryssland.

Under 2015 togs det andra Minskavtalet fram på initiativ av Tyskland och Frankrike i syfte att försöka hitta en lösning på det långdragna inbördeskriget i östra Ukraina som pågått sedan 2014. Förutom de punkter som exempelvis handlade om eldupphör, demilitarisering och dialog från det första Minsk-fördraget, förband sig även Kiev att omedelbart dra tillbaka tungt artilleri från fronten samt ge regionerna Donetsk och Luhansk ökat självstyre. Ukraina har dock inte uppfyllt en enda punkt från något av de båda Minskavtalen, vilket enligt Moskva var en central anledning till att man till slut valde att invadera landet tidigare i år.

I en exklusiv intervju med den tyska tidningen Zeit Magazine säger den dåvarande tyska förbundskanslern Angela Merkel att avtalet inte heller handlade om något uppsåt att skapa fred, utan om att låta Ukraina ”köpa tid” för militär upprustning.

Ukraina använde tiden till att bli starkare, som man kan se idag. Ukraina 2014/15 är inte Ukraina av idag. Som man såg under slaget om Debaltseve under tidiga 2015 hade Putin enkelt kunnat köra över dem på den tiden. Jag tvivlar starkt på att Nato-länder hade kunnat göra så mycket då på samma sätt som man idag hjälper Ukraina.

Enligt Merkel gav det andra Minsk-fördraget också Ukraina ”värdefull tid” efter det katastrofala slaget vid Debaltseve.

Den tidigare förbundskanslern säger dock att Natos öppning för Ukraina och Georgien 2008 var fel – ett agerande som av Ryssland sågs som en provokation.

Länderna hade varken de nödvändiga förutsättningarna för detta, ej heller hade konsekvenserna av ett sådant beslut fullt ut övervägts, både vad gäller Rysslands agerande mot Georgien och Ukraina och angående Nato och dess regler om att komma till undsättning, säger Merkel.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.