Tyska underrättelsetjänsten värvar flyktingar

publicerad 1 februari 2016

Den tyska underrättelsetjänsten BND och det federala ämbetsverket för författningsskydd använder flyktingar som informatörer, uppger Spiegel med hänvisning till regeringens svar på det tyska Vänsterpartiets förfrågan.

Enligt officiella uppgifter har BND och ämbetsverket för författningsskydd enbart under perioden 2000 till 2013 vänt sig till 850 asylsökare för underrättelsedata.

De asylsökare som tackar ja till samarbete med underrättelsetjänster brukar beviljas preferenser och skyddsrätt. Potentiella informatörer värvs också med löften att bättra deras rättsliga läge och få företrädesrätt till asyl, skriver Spiegel.

Formellt sett stängdes BND:s avdelning som arbetade med asylsökare i juni 2014. Ändå uppges underrättelsetjänsten fortsätta få uppgifter från källor i invandrarkretsar ”på frivillig basis”, uppger Spiegel.

 

se.sputniknews.comStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.