Tyska politiker: ”Telegram är kriminellt”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 18 december 2021
- av Sofie Persson
Tyska regionen Thüringens inrikesminister Georg Maier.

Tyska politiker vill tvinga meddelandetjänsten Telegram att censurera sina användare, annars riskerar tjänsten att stängas ner för gott.
– När det gäller Telegram måste staten reagera snabbt, menar den socialdemokratiske politikern Georg Maier.

Telegram har blivit ett populärt alternativ till hårt censurerade sociala medier som exempelvis Facebook, och möjliggör i nuläget för människor att tala fritt och samordna demonstrationer eller möten. Tyska politiker vill nu att appen blockeras om man inte börjar censurera sina användare, rapporterar tyska Watson.

När det gäller Telegram måste staten reagera snabbt, om man inte gör det måste sanktioner som böter följa, sade Thüringens inrikesminister Georg Maier (SPD) till tidningen Süddeutsche Zeitung på tisdagen.


Annonser:


Man uttrycker bland annat motvilja till att vaccinkritik får uttryckas på appen och menar att det även finns anhängare till ”högerextrema” grupper på appen som man vill stoppa. Maier menar att så kallad geoblocking, där man kan blockera en app i hela regioner, kan bli aktuellt.

I slutet av spiralen av statlig handling kan geoblockering också stå, sade han.

Även den tyska inrikesministern Nancy Faeser (SPD) har meddelat att hon vill stänga ner Telegram, men att det för tillfället inte finns några ”färdiga handlingsplaner på bordet”. Den nytillträdde liberale utrikesministern Marco Buschmann har också yttrat sig om appen och menar att den är ”kriminell”.

Det som sprids på Telegram är inte bara vidrigt och oanständigt, det är ofta även kriminellt, sade Buschmann på en presskonferens.

Det tyska miljöpartiet De gröna och det liberala partiet FDP, som båda sitter i den nya vänsterregeringen, vill ändra lagen så att företag som tillhandahåller meddelandetjänster tvingas rapportera in ”hatbrott” som begås av användarna. En sådan censurlag finns sedan tidigare för vanliga sociala medier som Facebook och Twitter i Tyskland, men gäller inte för meddelandetjänster.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.