Tyska makthavare vill förbjuda oppositionsparti

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 14 augusti 2023
- av Isac Boman
Alternativ för Tyskland har miljontals anhängare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Tysklands politiska elit överväger just nu huruvida man bör arbeta för att förbjuda det konservativa och invandringskritiska oppositionspartiet Alternativ för Tyskland (AfD) eller inte. Partiet som idag har stöd av mer än var femte tysk anklagas bland annat för att vara “farligt” och “extremt”.

AfD som är kritiskt inställda mot EU och Nato, och som motsatt sig många av de sanktioner väst riktat mot Ryssland, har ökat i popularitet och har idag stöd av 21 procent av befolkningen. Enligt tysk underrättelsetjänst blir partiets medlemmar ”allt mer extrema”.

– Vi har det alla i våra händer att sätta de som föraktar vår demokrati på plats, deklarerade Tysklands president Frank-Walter Steinemeier under ett tal till landets underrättelsetjänst.

Den tyske spionchefen Thomas Haldenwang har tidigare hävdat att det ”högerextrema inflytandet” vuxit i partiet och att partiets företrädare ”sprider hat mot alla sorters minoriteter här i Tyskland”.

Även tysk massmedia har hakat på förbudskampanjen och Der Spiegel deklarerade i en ledarkrönika att ”konstitutionens fiender” bör kriminaliseras.

AfD har blivit mer och mer radikaliserat. Det är dags att försvara demokratin med bättre vapen”, hävdade man bland annat.

De tyska Socialdemokraterna förespråkar också ett förbud om den federala polisen kan belägga att AfD är att klassa som en grupp ”bevisade högerextremister”.

De som förespråkar att partiet, som stöttas av 21 procent av tyskarna, helt sonika ska kriminaliseras argumenterar i regel för att partiet är farligt, påstått rasistiskt, högerextremt eller smygnazistiskt – samt att man på olika sätt hotar den tyska konstitutionen och landets minoriteter.

Tidigare har tyska makthavare också försökt förbjuda det nationalistiska partiet NPD 2003 och 2017 – någonting som Högsta domstolen sa nej till vid båda tillfällena.

Det kan också noteras att det framförallt är i västra Tyskland som stödet för ett förbud av AfD är som störst – särskilt bland miljöpartister och liberaler. Ungefär hälften av tyska folket är också för ett förbud, enligt undersökningar.

Kritiker pekar dock på att ett förbud av ett enskilt parti aldrig har löst några politiska problem, och att det tvärtom är sannolikt att stödet för AfD kommer att öka i det kommande valet om landets ledarskikt försöker kriminalisera det.

– Man kan inte bara förbjuda ett parti som får 20-30 procent av rösterna, menar statsvetaren Volker Boehme-Nessler.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!