Twitter bannlyser RT och Sputnik från att annonsera hos dem

publicerad 29 oktober 2017

RT (Russia Today) och Sputnik News får inte längre annonsera på Twitter. Detta trots att Twitter sedan tidigare erbjudit RT att annonsera hos dem.

Efter Donald Trumps presidentvalsseger i fjolårets amerikanska presidentval har etablissemanget i Washington och övriga Västvärlden anklagat Ryssland och deras statsägda TV-kanal RT ha påverkat valets utgång till Trumps favör.

Trots att det inte funnits några bevis för ett eventuellt samröre mellan Donald Trump och ryska statsmedier har TV-kanalen RT och Sputnik News nu förbjudits från att annonsera på Twitter.

Tidigare i år pekade amerikanska underrättelsetjänster ut RT och Sputnik som ryskstödda insatser för att störa presidentvalet 2016, vilket inte är någonting vi vill ha på Twitter”, skriver Twitter i ett pressmeddelande.

Efter att Twitters annonsförbud offentliggjorts valde RT att publicera ett annonsförslag från Twitter, i vilket Twitter erbjuder RT att köpa annonser på Twitter inför det amerikanska presidentvalet.

RT:s chefredaktör Margarita Simonyan har kritiserat Twitters agerande och anklagar det sociala nätverket för att kontrolleras av det amerikanska underrättelsekollektivet.

Jag trodde aldrig att Twitter kontrolleras av de amerikanska underrättelsetjänsterna – det känns som en konspirationsteori, men nu verkar det som att Twitter har erkänt det”, skriver Simonyan på just Twitter.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.