Turkisk militär ockuperar grekiskt territorium

publicerad 25 maj 2020
- av Isac Boman
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Turkiska trupper har invaderat och ockuperat en liten del av grekiskt territorium längs den omstridda grek-turkiska gränsen. På platsen har turkisk militär satt upp läger och hissat den turkiska flaggan.

Turkiska soldater och specialstyrkor har tydliggjort sin närvaro på det grekiska territoriet och har satt upp läger vid en flod längs gränsen, i närheten av den grekiska staden Feres. Vid lägret har man hissat en turkisk flagga från ett träd. Trupperna har avvisat Greklands krav på dra sig tillbaka, rapporterar Daily Mail.

Grekland har ännu inte svarat på övertrampet, utan hoppas att lösa situationen diplomatiskt.

Läget längs gränsen är spänt eftersom Turkiet vill slussa migranter till EU och Grekland vill hålla dem ute. Tidigare i år har tiotusentals syriska migranter misslyckats med bryta igenom gränsen från Turkiet till Grekland. Lokala källor säger att invasionen är ett svar på en grekisk besiktning av platsen, som en del av planerna för att utöka gränsstaketet som höll flyktingarna ute.

Samhällsnytt skriver att grekiska myndigheter misstänker att Turkiet ockuperat området i syfte att förbereda en gränsövergång för migranter som försöker ta sig in i EU illegalt.

Turkiet vägrar erkänna att en del av landet på den östra sidan av Evrosfloden fortfarande tillhör Grekland, även om floden ändrar sin naturliga väg. Spänningarna mellan de två länderna har vuxit under presidenten Recep Tayyip Erdogans tid vid makten.

Vid fyra tillfällen under de senaste veckorna har grekiska soldater beskjutits över gränsen och turkiska stridsplan rapporteras också ha jagats ut ur grekiskt luftrum.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.