Utrikes

Turkisk militär ockuperar grekiskt territorium

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Turkiska trupper har invaderat och ockuperat en liten del av grekiskt territorium längs den omstridda grek-turkiska gränsen. På platsen har turkisk militär satt upp läger och hissat den turkiska flaggan.

Turkiska soldater och specialstyrkor har tydliggjort sin närvaro på det grekiska territoriet och har satt upp läger vid en flod längs gränsen, i närheten av den grekiska staden Feres. Vid lägret har man hissat en turkisk flagga från ett träd. Trupperna har avvisat Greklands krav på dra sig tillbaka, rapporterar Daily Mail.
Grekland har ännu inte svarat på övertrampet, utan hoppas att lösa situationen diplomatiskt.

Läget längs gränsen är spänt eftersom Turkiet vill slussa migranter till EU och Grekland vill hålla dem ute. Tidigare i år har tiotusentals syriska migranter misslyckats med bryta igenom gränsen från Turkiet till Grekland. Lokala källor säger att invasionen är ett svar på en grekisk besiktning av platsen, som en del av planerna för att utöka gränsstaketet som höll flyktingarna ute.

Samhällsnytt skriver att grekiska myndigheter misstänker att Turkiet ockuperat området i syfte att förbereda en gränsövergång för migranter som försöker ta sig in i EU illegalt.

Turkiet vägrar erkänna att en del av landet på den östra sidan av Evrosfloden fortfarande tillhör Grekland, även om floden ändrar sin naturliga väg. Spänningarna mellan de två länderna har vuxit under presidenten Recep Tayyip Erdogans tid vid makten.

Vid fyra tillfällen under de senaste veckorna har grekiska soldater beskjutits över gränsen och turkiska stridsplan rapporteras också ha jagats ut ur grekiskt luftrum.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!