Turkiet avskaffar utbildning i evolutionsläran för grundskoleelever

publicerad 27 juni 2017

Turkiet upphör med undervisning i evolutionslära då den anses vara för ”kontroversiell” att lära barnen.

Utbildningsnämndens ordförande i Turkiet, Alpaslan Durmus, menar att barn och ungdomar inte kan hantera ämnen med vetenskaplig bakgrund och att bland annat Charles Darwins evolutionsteori är för kontroversiell för dem att förstå. Elever i grundskolan anses inte ha ”rätt förutsättningar” för att diskutera livs- och evolutionslära och därmed anses det lämpligast att ta bort den från läroplanen.

En grupp turkiska akademiker är kritiska till beslutet och säger att Turkiet i och med detta börjar likna det djupt religiösa Saudiarabien, där evolutionsläran är förbjuden och ersatts med studier i koranens skapelseberättelse och budskap.

Turkiets konservativt muslimska president, Recep Tayyip Erdogan, har redan godkänt förslaget och man planerar även att minska på undervisningen om det ”moderna Turkiets” grundare Mustafa Kemal Ataturk, ytterligare något som visar på att Erdogans islamisering utav landet.

 

Källa:
Turkey will stop teaching evolution in schools, education ministry says
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.