Utrikes

Turkiet avskaffar utbildning i evolutionsläran för grundskoleelever

Turkiet upphör med undervisning i evolutionslära då den anses vara för ”kontroversiell” att lära barnen.

Utbildningsnämndens ordförande i Turkiet, Alpaslan Durmus, menar att barn och ungdomar inte kan hantera ämnen med vetenskaplig bakgrund och att bland annat Charles Darwins evolutionsteori är för kontroversiell för dem att förstå. Elever i grundskolan anses inte ha ”rätt förutsättningar” för att diskutera livs- och evolutionslära och därmed anses det lämpligast att ta bort den från läroplanen.




En grupp turkiska akademiker är kritiska till beslutet och säger att Turkiet i och med detta börjar likna det djupt religiösa Saudiarabien, där evolutionsläran är förbjuden och ersatts med studier i koranens skapelseberättelse och budskap.

Turkiets konservativt muslimska president, Recep Tayyip Erdogan, har redan godkänt förslaget och man planerar även att minska på undervisningen om det ”moderna Turkiets” grundare Mustafa Kemal Ataturk, ytterligare något som visar på att Erdogans islamisering utav landet.

 

Källa:
Turkey will stop teaching evolution in schools, education ministry says

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!