Turkiet arresterar israeliska agenter

publicerad 9 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Bilder från några av gripandena.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En turkisk domstol beslutade i slutet av förra veckan att formellt arrestera 15 personer och deportera åtta andra som misstänks vara kopplade till den israeliska underrättelsetjänsten Mossad och som skall ha riktat in sig på palestinier bosatta i Turkiet.

Turkiska myndigheter grep tidigare förra veckan 34 personer efter att ha varnat Israel för “allvarliga konsekvenser” om landet försökte jaga medlemmar av Hamas som är bosatta i Turkiet.

Det finns i dagsläget inga detaljer om vad domstolen beslutat angående de återstående 11 personer som ursprungligen fängslades.

Turkiet, till skillnad från de flesta av sina västliga allierade och vissa arabländer, klassificerar inte Hamas som terroristorganisation – istället har turkiska ledare vid flera tillfällen sedan Israels invasion av Gaza uttryckt sitt stöd för palestiniernas sak.

Polisen gjorde razzior i åtta provinser för att gripa de misstänkta israeliska agenterna som en del av den utredning som utförts av underrättelsetjänsten MIT och Istanbul-åklagarens antiterrorbyrå.

Israels utrikesministerium har avböjt att kommentera arresteringarna, rapporterar Times of Israel.

“Slaktaren av Gaza”

Förra månaden rapporterade flera medier att Israels underrättelsetjänster börjat rikta in sig på att lönnmörda företrädare för Hamas runt om i världen. Israeliska makthavare har öppet deklarerat att man har för avsikt att döda Hamas-medlemmar ”på varje plats” i världen – inklusive Turkiet.

Den turkiska ledningen svarade med att varna Israel för “allvarliga konsekvenser” om landet försöker mörda palestinier på turkisk mark.

Sedan 2022 har det avslöjats att flera Mossad-celler opererar i Turkiet – det senaste avslöjandet gjordes i juli förra året när Turkiet grep sju araber som ska ha arbetat för Mossad med mål i Libanon och Syrien.

Det kan också noteras att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan den senaste tiden gått till hårda verbala angrepp mot Israel som han kallat ”terrorstat” och beskrivit premiärminister Benjamin Netanyahu som ”slaktaren av Gaza”. Hamas har han däremot beskrivit som ”frihetskämpar”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!