Trumphatande säkerhetschef för röstmaskinsföretag i vågmästarstater

publicerad 20 november 2020
- av Isac Boman
Eric Coomer, vice vd på Dominion och tillika säkerhetsansvarig.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Företaget Dominions röstmaskiner används i viktiga vågmästarstater i USA men kritiseras hårt av experter för sina säkerhetsbrister och konstateras bland annat kunna ändra rösterna i efterhand. En av Dominions högsta chefer pekas samtidigt också ut som en hängiven politisk extremist som öppet hatar sittande presidenten Donald Trump och stödjer grupper som vill ta till våld mot samhället om han inte avgår.

– En dyr röstmaskin med väldiga allvarliga säkerhetsbrister köps just nu in runt om i USA, sammanfattar Lulu Friesdat, kommunikationsdirektör på Smart Elections i en granskning från 2019 om Dominions röstmaskin.

Röstmaskinen heter Image Cast Evolution (eller ICE) och har fått massiv kritik för att vara osäker och för att vara enkel att manipulera för den som har kunskapen.

– Den här maskinen har den fysiska förmågan att markera röster på valsedeln även efter att väljarna inte längre ser valsedeln, och det är en katastrof, konstaterar Andrew Appel, professor i datavetenskap vid universitet Princeton.

Han förklarar vidare att om maskinen hackas så kan hackarna installera mjukvara i maskinen som markerar röster på valsedeln efter det att väljaren inte längre ser valsedeln, och teoretiskt alltså ändra vilken kandidat rösten hamnar på. Appel menar att hela röstprocessen komprometteras med dessa allvarliga brister.

Det är inte bara Dominions maskiner som har dessa brister enligt Appe. Samma inbyggda dysfunktionalitet finns också i ExpressVote som tillverkas av företaget ESS.

Enligt experter har sex delstater köpt in röstmaskinerna som har dessa allvarliga säkerhetsfel och som kan manipuleras och ”ändra” väljarens röst till en annan kandidat – bland annat vågmästarstaterna Florida, Ohio, Pennsylvania och Wisconsin.

– Alla röstmaskiner kan hackas, konstaterar Andrew Appel och menar att allt som krävs är att en anställd råkar klicka på fel e-postmeddelande för att obehöriga ska få tillgång till systemet och sedan installera skadlig mjukvara där.

Han menar också att den här typen av röstmaskiner både är dyrare och har större säkerhetsbrister än om delstaterna bara hade köpt en vanlig optisk skanner och en vanlig rösträkningsmaskin som inte kan markera valsedlarna i efterhand och att det därför inte heller handlar om någon ekonomisk besparing.

Försvararna av de kontroversiella röstmaskinerna hävdar att dessa inte kan hackas eftersom de inte har någon direktkoppling till internet – ett direkt felaktigt påstående enligt professor Rich Demillo.

– Det sker många attacker mot datasystem som inte har någonting att göra med att dessa är uppkopplade mot internet, menar han och pekar bland annat på att maskinerna har USB-anslutningar, något som är känd säkerhetsrisk och svaghet vid attacker.

Trots att experter varnat för de omfattande riskerna och menar att man med dessa röstmaskiner inte längre kan vara säker på att väljarna själva bestämmer vad de röstar på, så har demokratiska höga tjänstemän och politiker alltså lobbat igenom att tekniken ska användas i stora delar av USA.

Ett annat argument som fördes fram för att sätta in röstmaskinerna var att det skulle underlätta för funktionshindrade att rösta. Flera amerikanska organisationer för funktionshindrade är dock motståndare till röstmaskinerna och menar att man varken har testat dem eller fått vara delaktiga i utvecklingen av dem.

Ännu mer graverande är tillverkaren Dominions koppling till den våldsbejakande extremvänstern. Företagets vice-vd och ansvarige för strategier och säkerhet heter Erik Coomer och har tidigare personligen medgivit att företagets system har så allvarliga brister att rösterna kan manipuleras av obehöriga, exempelvis valarbetare eller tekniker. Coomer är därtill en hängiven vänsterextremist med koppling till terrorrörelsen Antifa och har bland annat postat ett av Antifas manifest på sin Facebook-sida där man rättfärdigar våld mot politiskt oliktänkande och dissidenter och även benämner Donald Trump för terrorist och fascist.

Antifa betyder antifascism – den enda position som står emot fascismen. I slutändan finns det ingen organisation som du kan stämpla som terrorister. Det är du och de dina som är terroristerna och dina offer har tröttnat. USA är inte ett fascistiskt land trots att man har en fascist som president”, skriver han.

Dominion-chefen ”varnar” vidare Trump för att provocera fram ytterligare ett krig och hänvisar till första- och andra världskriget, och menar vidare att många människor kommer att mördas om Trump inte går med på vänsterextremisternas krav. I inlägget som Eric Coomer publicerat står det vidare att man förvisso inte föredrar våldsanvändning som politisk metod, men att man förstår att människor ändå gör detta för att få bort Trump och att man heller inte anser sig vara i någon position att säga till dem att inte använda våld.

Du kan inte arrestera 100 miljoner av oss och du gör bäst i att inte försöka”, står det vidare och Trump uppmanas att avgå om han inte vill att de vänsterextrema upploppen och våldet ska fortsätta.

En av röstmaskinstillverkaren Dominions högsta chefer verkar alltså öppet ge sitt stöd till en vänsterextrem rörelse som frekvent använder våld mot meningsmotståndare för att flytta fram sina positioner. På sociala medier har många reagerat på att samma person också är ansvarig för säkerheten på företaget som producerat röstmaskinerna och man frågar hur väljarna ska kunna lita på att deras röster inte manipulerats för att missgynna Donald Trump till fördel för Joe Biden i presidentvalet.

Enligt Joe Oltmann som infiltrerat Antifa ska Eric Coomer heller inte bara visat vänsterextremisterna sitt passiva stöd utan varit direkt aktiv i Antifas privata chattrum. Coomer, som i chatten hänvisades till som ”Eric från Dominion”, ska enligt Oltmann bland annat ha sagt att de andra vänsterextremisterna inte behöver oroa sig för valet och att han skulle ha “sett till” så att Trump inte vinner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!