Trump stryper finansiering av antivit propaganda

publicerad 8 september 2020
- av Per Nordin
Skattepengar ska inte längre gå till antivita utbildningar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


President Donald Trump beordrar nu att rasistiska, subversiva och antivita så kallade utbildningar ska få sin statliga finansiering indragen med motiveringen att skattebetalare inte ska behöva finansiera anti-amerikansk propaganda.

De utbildningar det gäller lägger stort fokus på något som kallas för ”kritisk rasteori” och vill motarbeta, problematisera och upplysa om det “vita privilegium” som vänsterradikaler ofta vidhåller att vita människor automatiskt besitter på grund av sin europeiska etnicitet. Försvararna av dylika antivita utbildningar menar att “kritiska vithetsstudier” och liknande behövs för att kunna bekämpa den påstådda ojämlikheten som råder mellan vita och icke-vita i USA, medan kritiker menar att det primärt handlar om att skapa splittring och aversion mellan folkgrupper.

Utbildningarna har från konservativt håll ofta anklagats för att vara en grogrund för vänsterradikal och anti-vit extremism som eldar på motsättningarna i USA, ett land som med den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM:s framfart under månader varit hårt drabbat av våldsamma raskravaller och upplopp under föreställningen att landets polis och institutioner är systematiskt rasistiska mot personer av utomeuropeisk härkomst.

I ett utskick ber president Trumps budgetrådgivare de federala byråerna att ta fram en lista på alla kontrakt relaterade till öppet antivita projekt och att göra allting i deras makt för att bryta dessa kontrakt och stoppa finansieringen. Detta gäller också utbildningar där man lär ut att USA är ett rasistiskt eller ondskefullt land.

Presidenten har gett mig direktiv att se till så att alla federala byråer omedelbart slutar med att använda skattebetalarnas pengar för att finansiera splittrande och oamerikanskt propagandistiska träningssessioner” står det att läsa i utskicket.

Enligt uppgifter ska Donald Trump vara mycket bekymrad över att miljontals av skattebetalarnas dollar har gått till att indoktrinera människor i radikal vänsterextremism och budskap om att “vithet” är någonting dåligt, problematiskt eller till och med inneboende ondskefullt.

Trumps utspel följer presidentens tidigare hållning där han uppmanat de lokala guvernörerna att slå ner hårt på vänsterextrema brottslingar som anordnat omfattande upplopp i flera amerikanska städer där förstörelsen varit mycket stor. Trump har också erbjudit sig att hjälpa till och skicka in federala trupper för att återställa ordningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!