Trump starkt kritisk till Twitters politiska censur

publicerad 28 maj 2020
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


President Donald Trump har ledsnat på att Twitter och andra sociala medier missgynnar, tystar och censurerar konservativa röster. En kommande presidentorder väntas nu ställa tydligare krav på likabehandling ställas på de större plattformarna, och dessa rapporteras även riskera nedstängning om de fortsätter sin politiskt motiverade censur.

Bakgrunden är bland annat att Twitter har börjat med vad man benämner som ”faktagranskning” av presidentens inlägg och märkt två av hans inlägg med varningar och länkar med vad man menar är ”förtydligande” information. I detta fall handlar det om att presidenten menat att poströstande i kommande val kommer att leda till valfusk.

Twitter kände efter detta nödgade att ”faktagranska” presidentens åsikt och i anslutning till hans inlägg fästa en länk som går till en sammanställning av information med slutsatsen att presidenten har fel.

Att plattformen aktivt tar ställning mot politiskt inkorrekta röster i allmänhet och även mot honom själv har fått presidenten att tröttna och det rapporteras att han under dagen kan komma att skriva under en presidentorder gällande sociala medier.

Republikaner känner att sociala medieplattformar fullständigt tystar konservativa röster”, menar Trump.

 

 

Exakt vad presidentordern kommer att innebära i praktiken är något oklart, men enligt källor till Wall Street Journal kan det bland annat komma att bli enklare att stämma företag som Twitter och Facebook för användare som godtyckligt fått sina konton bannlysta och avstängda.

Twitter menar själva att presidentens inlägg flaggades ”i enlighet med företagets policy” och att Trump försökt använda Twitter för att störa eller manipulera valet eller andra medborgerliga processer.

Facebook valde dock en annan väg den här gången och lät bli att censurera eller pilla i presidentens inlägg. Chefen Mark Zuckerberg menar att det inte är Facebooks roll att avgöra om allt människor skriver är sant eller inte.

– Jag anser med bestämdhet att Facebook inte bör agera sanningsdomare över allting som människor säger online, säger Zuckerberg.

Noterbart är att Twitter har censurerat och varningsflaggat inlägg även från andra icke-vänsterliberala ledare. Exempelvis har presidenterna i Venezuela och Brasilien utsatts för liknande behandling.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!