Trump öppnar för hårdare vapenlagar

publicerad 26 februari 2018

USA:s president Donald Trump vill strama åt USA:s vapenlagar. Han vill bland annat förbjuda verktyg som kan göra ett halvautomatiskt vapen till ett helautomatiskt.

Efter skolskjutningen i Florida som krävde 17 människoliv har etablissemangsmedia och Demokraterna legat på för att få till hårdare vapenlagar.

President Donald Trump har efter skolskjutningen gjort flera utspel om att strama åt vapenlagarna. Bland annat ska så kallade ”bump stocks” (ett verktyg som sätts fast på ett gevär och kan göra det helautomatiskt) förbjudas.

– Vi kan inte bara vidta åtgärder som får oss att känna att vi gör skillnad. Vi måste faktiskt göra skillnad, sade Trump efter skolskjutningen.

Ett annat förslag från Donald Trump är att höja åldersgränsen för att köpa vapen till 21 år, jämfört med nuvarande 18 år. Trump vill också att fler lärare ska beväpnas för att kunna skydda elever vid eventuella masskjutningar.

National Rifle Association (NRA), som är den ledande organisationen inom den amerikanska vapenlobbyn, har motsatt sig Trumps förslag. Det återstår att se om Trumps förslag kommer att finna stöd i den republikandominerade kongressen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.