Trump: “Netanyahu förtjänar kritik för 7 oktober”

publicerad 1 maj 2024
- av Isac Boman
Donald Trump och Benjamin Netanyahu (2020).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den 7 oktober genomförde Hamas och andra militanta palestinska grupper samordnade attacker mot Israel där 1143 personer dödades och tusentals skadades.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har fått hård kritik för att ha misslyckats med att förhindra de teknologiskt underlägsna palestiniernas attack – och Donald Trump instämmer i kritiken.

– Bibi Netanyahu har med rätta kritiserats för det som skedde den 7 oktober, förklarar Trump i en intervju med TIME.

– Den 7 oktober borde aldrig ha hänt Allt fanns där för att stoppa det, och många människor kände till det, du vet, tusentals och tusentals människor visste om det, men Israel visste inte om det, och jag tror att han får en stor del av skulden för det.

Trump, som profilerat sig som en mycket nära vän till Israel, är också missnöjd över att Netanyahu ”hoppade av” den USA-ledda operationen i Irak där den iranske befälhavaren Qasem Soleimani dödades i en drönarattack.

– Jag hade en dålig upplevelse med Bibi och jag var inte glad över det. Det var något jag aldrig glömde, och det visade mig någonting.

Vill inte utnämna favorit

Trump vill dock inte svara på om han föredrar Netanyahus främste konkurrent – den pensionerade armégeneralen Benny Gantz, som nästa ledare för Israel.

– Jag tycker att Benny Gantz är bra, men jag är inte beredd att säga det. Jag har inte pratat med honom om det. Men det finns några mycket bra människor i Israel som jag har lärt känna och som skulle kunna göra ett bra jobb.

Gantz, som också sitter i Netanyahus krigskabinett, har utlyst val i september, och i dagsläget är den israeliska allmänhetens stöd för premiärministern svagt – till stor del på grund av ett utbrett missnöje mot hur Hamas attacker och den efterföljande kriget hanterats.

Många israeler är också kritiska till att ett stort antal personer ur gisslan, som Hamas tog den 7 oktober, ännu inte fritagits – och menar att Netanyahu inte heller verkar prioritera att få dem befriade.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!