Trump: ”Laglydiga måste beväpna sig mot ondskan”

publicerad 30 maj 2022
- av Jan Sundstedt

Den amerikanske ex-presidenten Donald Trump deklarerade under organisationen National Rifle Associations årliga mässa att det stora problemet inte är att medborgarna bär vapen – utan att ondskan ute i samhället tvärtom är det främsta skälet till att laglydiga medborgare måste kunna skydda sig själva.

– Existensen av ondska är en av de allra bästa anledningarna att beväpna laglydiga medborgare… Monstret som begick det här brottet bar på ren ondska, ren grymhet och rent hat – hundra procent rent hat.

Mässan hölls i Houston i Texas som nyligen drabbades av den värsta skolskjutningen någonsin med 19 mördade barn – något som också lett till att flera politiker valde att ställa in sin planerade medverkan.

Donald Trump menar dock att detta är ett feltänk och att den frekventa förekomsten av ondskefulla och hatiska individer tvärtom gör det ännu viktigare för hederliga medborgare att kunna bära vapen.

NRA-chefen Wayne LaPierre konstaterade också att ”det enda sättet att stoppa en dålig kille med ett vapen är en bra kille med ett vapen” och han varnade även för att amerikanska makthavare vill ta ifrån medborgarna deras grundlagsskyddade rättigheter.

– När de väl tagit det första steget tar de det andra steget, det tredje, det fjärde, och sedan kommer man att se på det andra tillägget till konstitutionen på ett helt annat sätt, menar LaPierre.

Även senatorn Ted Cruz fanns på plats och menade att kraven om hårdare vapenlagar är missriktade. Diskussionen, menar Cruz, borde istället handla om att fängsla våldsamma brottslingar och bättre skydda de mest sårbara i samhället.

Även Texas guvernör Greg Abbott, medlem i NRA men som valde att inte delta på årets mässa, uttryckte under en separat presskonferens att det är psykisk ohälsa som bär skulden för den inträffade tragedin – inte skjutvapen.

– Det finns tusentals lagar runt om i landet som begränsar ägandet av skjutvapen, lagar som inte har stoppat galningar från att begå ondskefulla gärningar mot oskyldiga individer i fredliga samhällen, säger Abbott.

Demokraterna och president Joe Biden är av en annan uppfattning och hävdar att det är hög tid att man ”står upp” mot vad man kallar för ”vapenlobbyn”.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.