Skolskjutning i Texas den värsta i delstatens historia

publicerad 25 maj 2022
- av Sofie Persson
Misstänkte skytten Salvador Ramos.

Minst 19 elever och två lärare har avlidit till följd av en skolskjutning i Texas, USA. Det är den blodigaste i delstatens historia och den 27:e skolskjutningen i USA hittills i år.

I staden Uvalde i delstaten Texas i USA har en 18-årig man gått till attack vid en grundskola under gårdagen. Den misstänkte mannen, som identifierats som Salvador Ramos, uppges först ha skjutit sin egen farmor innan han sedan tagit bilen och kraschat den utanför Robb Elementary School, med hundratals barn i årskurs 2–4. Farmodern är enligt uppgift i kritiskt tillstånd, men överlevde attacken.

Ramos ska sedan ha gått in i skolbyggnaden beväpnad med en pistol och möjligen med ett gevär samt skyddsväst, där han genast börjat skjuta elever och lärare. Minst 19 elever och två lärare ska ha dödats i attacken, rapporterar ABC News. Minst 15 personer, mestadels elever, vårdas på sjukhus efter skjutningen. En 66-årig lärare och en tioårig flicka uppges vara i kritisk tillstånd. Gärningsmannen är också avliden. Polisen tror att han agerat ensam och motivet är ännu okänt.


Annonser:


Skolskjutningen är den värsta någonsin i delstatens historia, men är långt ifrån någon engångsföreteelse i USA idag. Sedan 2018 har det skett 119 skolskjutningar i landet och enbart under 2022 har det inträffat 27 skolskjutningar i landet, enligt sajten Education Week.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.