Trump helt friad i riksrättsförhandlingarna

publicerad 6 februari 2020
- av Isac Boman

Rättsprocessen mot Donald Trump är över. Detta efter att en majoritet av de amerikanska senatorerna röstat i två separata voteringar för att presidenten skulle frikännas. Beskedet är en stor seger för Trump och ett misslyckande för Demokraterna som ville ha presidenten fälld för maktmissbruk och för att ha försvårat kongressens arbete.– Senaten bedömer att den åtalade, Donald Trump, USA:s president, inte är skyldig, konstaterade högsta domstolens chefsdomare John Roberts, som haft rollen som ordförande under riksrättsförhandlingarna

, skriver TT.

Bakgrunden till rättsprocessen mot Donald Trump är bland annat att denne av sina politiska motståndare anklagats för att ha försökt förmått den Ukrainska regimen att ta fram graverande uppgifter om presidentutmanaren Joe Biden och dennes son Hunter och i övrigt försvårat för kongressen att verka.

I sin roll som vice president åt Barack Obama ska Joe Biden som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om ha utövat påtryckningar mot den ukrainska regeringen och bland annat hotat med ekonomiska sanktioner och krävt att få deras chefsåklagare sparkad. Detta eftersom denne utredde ett korruptionsanklagelser mot ett suspekt naturgasföretag i Ukraina där sonen Hunter Biden var verksam. Biden har därtill skrutit om hoten om ekonomiska sanktioner i TV, klipp som sedan delats vidare av Donald Trump.

Biden har dessutom skrutit om hoten om ekonomiska sanktioner i TV, klipp som sedan delats vidare av Donald Trump.

52 av 100 senatorer tyckte inte att det kunde beläggas att Donald Trump gjort sig skyldig till anklagelserna och valde att frikänna. Noterbart är att samtliga Demokraternas senatorer röstade för att fälla presidenten och att alla republikaner utom en valde att rösta för frikännande.

Den republikanske Utah-senatorn Mitt Romney valde dock att sälla sig till Demokraterna och rösta för fällande dom under åtalspunkten om maktmissbruk.

– Presidenten är skyldig till ett förfärligt missbruk av allmänhetens förtroende, hävdade Romney innan omröstningen.

Romneys agerande fick massiv kritik i konservativa medier och Donald Trumps son Donald Trump jr gick bland annat till verbalt angrepp mot senatorn i Fox News.

– Han har vänt sin kappa efter vinden för politiska fördelar i alla konservativa frågor som han påstått sig företräda. På samma sätt som Nancy Pelosi är han förblindad av hat. Han är mer angelägen om att låtsas vara älskad av de som hatar honom än att göra det som hans valkrets vill. Han är inte modig, han är en ynkrygg.

Donald Trump och de allra flesta republikaner var mycket nöjda med frikännandet och presidenten kommenterar på Twitter att frikännandet är en seger över riksrättsbluffen. Trump har också hela tiden hävdat att processen mot honom endast drivs av rent politiska skäl av hans politiska motståndare som vill ha bort honom från sin post och göra honom otillgänglig för nästa val.

Kritiker menar att riksrätten mot Trump hela tiden saknat grund och att det hela mest fungerat som ett massmedialt jippo för att försämra bilden av Trump inför kommande val än något annat. Detta inte bara för att bevisningen varit tunn utan särskilt för att minst två tredjedelar av alla senatorer hade behövt rösta för fällande dom för att avsätta presidenten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!