Utrikes

Trump: Geopolitik är som ett schackspel

USA:s president Donald Trump anser att geopolitik är komplicerat och jämför det med ett schackspel – någonting som får hans supportrar att jubla, men inte av anledningen man kan tro.

Under presidentvalskampanjen använde Scott Adams, skaparen av den populära tidningsstrippen Dilbert, begreppet 3D-schack (tredimensionellt schack) för att förklara hur Trumps tankesätt skiljer sig markant – och ligger på en helt annan nivå – från hans politiska motståndare.
Trumpanhängare på forum och sajter som 4chan och Reddit anammade begreppet 3D-schack i memes för att illustrera hur Trump utmanövrerar sina rivaler.

Flera av Trumps supportar blev lyriska när Trump i en intervju med CBS John Dickerson i helgen använde just schackmetaforen för att förklara hur han ser på den geopolitiska situationen i världen.

På en fråga från Dickerson om huruvida USA var inblandade i Nordkoreas misslyckande uppskjutningar av ballistiska robotar svarade Trump följande:

– Jag skulle helst inte vilja diskutera det. Jag vill bara inte diskutera det. Och jag tror att du känner mig mycket väl. Du har frågat mig många gånger under de senaste åren om militären. Jag skulle säga att vi inte skulle meddelat att vi gick in i Mosul. Vi ska inte offentliggöra alla våra drag, det är ett schackspel.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!