Trump döms till böter för övergrepp och förtal

publicerad 10 maj 2023
- av Sofie Persson
Trump hävdar att han inte ens träffat E. Jean Carroll.

En jury har nu funnit Donald Trump skyldig till förtal och sexuella övergrepp mot författarinnan E. Jean Carroll. Hon anklagade honom för våldtäkt som ska ha skett under 90-talet. Trump förnekar dock att han ens träffat kvinnan i fråga.

Författarinnan och journalisten E. Jean Carroll anklagade ex-presidenten Donald Trump för våldtäkt i en artikel i New York Magazine under 2019, en händelse som hon sedan utvecklade i boken What Do We Need Men For?: A Modest Proposal. Våldtäkten ska ha skett under 1990-talet, något som Trump själv förnekar och hävdar att han inte ens träffat Carroll tidigare. Senare samma år stämde Carroll Trump för förtal och utvecklade sedan stämningsansökan till att även gälla för den tidigare påstådda våldtäkten.

En jury vid den federala domstolen på Manhattan har nu beslutat att Trump gjort sig skyldig till förtal och sexuella övergrepp mot Carroll, rapporterar CNN. Däremot anser man inte att det går att bevisa att han våldtagit författarinnan.

Nu ska Trump betala skadestånd på fem miljoner dollar, det vill säga omkring 51 miljoner kronor till Carroll. Han ska enligt uppgifter ha valt att inte närvara vid rättegången, något man har rätt till vid civila fall i USA. Det innebär också att han inte vittnat till sitt eget försvar.

Trump fortsätter att hävda att han inte vet vem kvinnan är och menar att domen är en “skam”, samt att det är den “värsta politiska häxjakten i historien”. Han kommer att överklaga domen.

Den tidigare presidenten står också åtalad för brottmål gällande bokföring, något som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om, där han påstås ha förfalskat affärshandlingar i syfte att dölja andra brott.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!