Trump-annonser censureras efter liberala påtryckningar

publicerad 10 mars 2020
- av Markus Andersson
Facebooks vd Mark Zuckerberg och Donald Trump.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Facebook har meddelat att ett antal kampanjannonser för Donald Trump strider mot företagets annonspolicy och har därför raderat dem permanent. Enligt den sociala mediajätten var annonserna vilseledande och kunde ”skapa förvirring”.

Tidigare har Facebook framför allt från vänsterliberalt håll attackerats för att man inte velat lägga sig i och censurera politiska annonser på det sociala nätverket. Den hållningen verkar man nu övergett, skriver Silicon Angle.

De annonser som raderades från Donald Trumps och vice president Mike Pences Facebook-sidor kunde direkt nå närmare 30 miljoner användare och i förlängningen betydligt fler än så om de delats vidare.

Användare som klickade på annonserna ombads att svara på en rad frågor om ekonomin, invandring, militärbudgeten och andra ämnen och fick sedan valmöjligheten att donera till Trumps kampanj.

Annonserna angreps från liberalt håll för att vara vilseledande och Nancy Pelosi, demokrat och representanthusets talman som hållit en mycket hård tongång mot Trump, gick snabbt ut och sa att Facebooks tillåtande av annonserna var fullständigt oacceptabelt.

Påtryckningarna verkar ha gett resultat, för kort efter Pelosis utspel valde Facebook att plocka bort dem.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!