Trots AfD:s succéval – toppolitiker hoppar av

publicerad 25 september 2017
AfD:s ordförande Frauke Petry vill inte sitta i parlamentet

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Gårdagens tyska parlamentsval blev en succé för det invandringskritiska AfD. Redan idag avslöjas dock stora sprickor i partiet, då partiordföranden Frauke Petry meddelar att hon inte vill sitta i sitt eget partis parlamentsgrupp: “Jag tycker att vi ska vara öppna med att det finns oenighet om AfD:s politik”, motiverar Petry.

Under gårdagen tog sig det tyska invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) inte bara in i det tyska nationella parlamentet förbundsdagen, utan dessutom med god marginal. De senaste opinionsmätningarna förutspådde att partiet skulle få kring 10 procent av rösterna, men i slutändan landade man på imponerande 12,6 procent och blir förbundsdagens tredje största parti.

Trots detta väljer partiets ordförande Frauke Petry att officiellt meddela att hon inte vill sitta i sitt eget partis parlamentsgrupp.

Jag beslutade mig efter noggrant övervägande att jag inte kommer att sitta med i AfD:s parlamentariska grupp, sade Petry på en pressträff under dagen.

Uttalandet ska ha kommit som en överraskning, till och med för partiets vice ordförande Jörg Meuthen som påstår sig ha varit helt ovetandes om Petrys beslut.

Petry uppgav som anledning att de olika falanger som finns inom partiet gör att väljarna inte skulle kunna ta partiet seriöst som ett regeringsalternativ:

Jag tycker att vi ska vara öppna med att det finns oenighet om AfD:s politik, sade hon.

Under partiets kongress i april meddelade Petry att hon inte hade för avsikt att leda partiets kampanj inför det nationella parlamentsvalet, något som har bäddat för en inre konflikt i partiet mellan populister lojala till Petry och mer radikala och hårdföra krafter. Hennes beslut att inte leda kampanjen hade sin grund i att hennes förslag om “framtidsvision” för partiet, som egentligen bestod av en rad avståndstaganden från “extremistiska” åsikter, röstades ned av partikongressen.

Dessutom tycks hon ännu inte ha lyckats att utmanövrera den radikala falangens ledare Björn Höcke, som fick ett uteslutningsärende öppnat mot sig i februari efter att ha uttryckt att tyskar måste sluta skämmas över sitt folk och sin historia.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!