Trendbrott i Danmark: Fler flyktingar återvänder än anländer

publicerad 7 maj 2020
- av Per Nordin
Danmarks utlännings- och integrationsministern Mattias Tesfaye.

730 personer fler flyktingar återvände till sina hemländer än som ankom till Danmark under 2019.
När det finns möjlighet är det bara naturligt att flyktingarna reser tillbaka till sina hemländer, säger utlännings- och integrationsministern Mattias Tesfaye.

Utvandrande flyktingar översteg antalet invandrande till Danmark med 730 personer under 2019. Det är ett markant trendbrott i landet, i synnerhet sedan 2015 då nettoinvandringen för personer med flyktingbakgrund var hela 16 290 personer. Tesfaye sammanfattar den senaste rapporten i ett pressmeddelande som ”trevliga tal”.

Regeringens politik är ju att flyktingars uppehåll i Danmark är tillfälligt. När det finns möjlighet är det bara naturligt att flyktingarna reser tillbaka till sina hemländer. Jag är glad för att vi kan ge folk beskydd när det finns behov för det, men jag är också glad varje gång kan resa hem igen, säger Tesfaye.


Annonser:


Den socialdemokratiske ministern påtalar att många flyktingar särskilt från Syrien återvänder frivilligt och dessutom får ekonomiskt understöd från Danmark för att underlätta deras återetablering.

Många syrier har rest hem frivilligt, och många av dem med en påse pengar i handen från den danska staten. Det kan förhoppningsvis bidra till att de kan etablera sig i sitt hemland och delta i att återuppbygga landet igen efter inbördeskriget.

Tesfaye tillägger att man från regeringens håll vill fortsätta att stärka återvandringen och att det är grunden till att man upprättat ett återvandringsverk, i Danmark benämnt som Hjemrejsestyrelse. Myndigheten har som uppdrag att hjälpa utlänningar att återvända till sina ursprungsländer när deras lagliga tillstånd att uppehålla sig i Danmark upphört.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.