Translobby vill könsbearbeta 14-åringar

HBTQ-lobbyn

publicerad 24 juli 2022
- av Jan Sundstedt
HBTQ kvarlevor
Transaktivister demonstrerar i USA.

Den profilerade hbtq-organisationen WPATH kräver att barn så unga som 14 år tillåts genomgå irreversibel könsbearbetning, inklusive bröstborttagningsoperationer. Läkare varnar för allvarliga konsekvenser.

Den globala hbtq-organisationen World Professional Assocation for Transgender Health (WPATH), har gått ut med reviderade krav för vad som enligt dem själva bör sätta ny standard för det som hbtq-aktivister kallar för ”könskorrigering”. I kraven ingår bland annat att åldersgränsen för hormonbehandling sänks till 14 år och att flickor så unga som 15 år ska tillåtas genomgå bröststympning.

För närvarande är den lägsta åldersgränsen för att behandlas med pubertetsblockerande substanser i England 16 år. Efter att ha inmundigat dessa – i minst ett år – kan man sedan gå över till så kallade könsöverskridande hormoner, förutsatt att NHS godkänner behandlingen. Hbtq-aktivister samt deras lobbyorganisationer, varav WPATH är en av de större, vill nu alltså luckra upp gällande regelverk – som i dagsläget redan är relativt liberala. Argumentationen, som bland annat uttrycks av en talesman på WPATH, går ut på något i stil med att ”det är oetiskt” för sjukvårdspersonal att neka barn denna typ av bearbetning, ”om barnet nu själv vill utvecklas till ett annat kön”.

Kritiker till den föreslagna regelrevideringen menar att ett redan slappt regelverk på området riskerar att bli än slappare, med grava konsekvenser för det aktuella barnet. En av dessa kritiker är läkaren och visselblåsaren David Bell.

Dr. David Bell är kritisk till försöken att luckra upp de brittiska regelverken. Foto: faksimil/Channel 4

Bell har tidigare författat en starkt kritiskt rapport om de av WPATH föreslagna regeländringarna.

– Det finns inga bevis som stödjer WPATH:s krav. Det de (WPATH) gör är att uppmana sjukvårdspersonal att överge medicinska ansvar för barn och istället underkasta sig en ideologisk agenda som är direkt skadlig för barn. Denna grupp gör påståenden som inte har någon bevisgrund, uttrycker Dr. David Bell i en kommentar till The Times.


Fakta: WPATH

WPATH är en i grunden USA-baserad organisation som under många år ägnat sig åt denna typ av global aktivism samt som genom lobbyism försöker få regeringar, politiker och makthavare att dansa efter pipan sin. Organisationen har filialer världen över och denna gång är siktet inställt på England och landets motsvarighet till Folkhälsomyndigheten: NHS.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.