Torypartiet tar hem jordskredsseger – Brexit säkrat

Storbritanniens utträde ur EU

publicerad 13 december 2019
- av Markus Andersson
Boris Johnsons segertal till Torypartiet under fredagsmorgonen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Boris Johnson kan fira en stor valframgång i det brittiska nyvalet. Torypartiet gör sitt bästa val sedan Margaret Thatchers tid och ett brittiskt utträde ur EU ser nu ut att bli verklighet.

Det har varit spänt läge inte bara i Storbritannien, utan även i resten av världen inför det brittiska omvalet. I och med Boris Johnson jordskredsseger är Brexit nu med all sannolikhet slutligen avgjort och kommer att genomföras så snart som möjligt.

Torypartiet landar preliminärt på 364 mandat och en stor majoritet i underhuset, den största valsegern sedan 1987.

– Det här innebär att vi kommer att lämna EU nästa år. Brexit kommer att bli verklighet, säger Sky News politikkommentator Beth Rigby.

Samtidigt gör Labour ett katastrofval och tappar från 262 mandat till 203 i det brittiska parlamentet – det sämsta valresultatet på 84 år. Kandidater har talat om resultatet som “förödande” och partiledaren Jeremy Corbyn har redan aviserat att han inte kommer att leda partiet i nästa val.

Tredje största parti blir det socialdemokratiska skotska självständighetspartiet Scottish National Party som landar på 48 mandat.

Både pundet och den brittiska börsen stiger uppåt efter den ökade förutsägbarheten kring Brexit och Storbritanniens framtid.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!