Tingsrätten dömde man för afrikanskt folkmord

publicerad 21 juni 2013

Stanislas Mbanenande, 54, dömdes under torsdagen vid Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för sin inblandning i folkmordet i Rwanda 1994.

Under torsdagen lockade sig ett stort pressuppbåd till tingsrätten. Bland annat CNN, BBC, Reuters och australiska Telegraph har rapporterat om domen – som är den första som rör folkmordet i Rwanda.

Det är första gången i svensk rättshistoria som en person döms för folkmord – vilket är svensk lagstiftnings grövsta brott. Utöver folkmordsdomen döms även Stanislas Mbanenande för grovt folkrättsbrott.

Stanislas Mbanenande föddes i Rwanda men har idag svenskt medborgarskap och bor i Gävle. Han tillhör Rwandas majoritetsfolk hutu och var en lokal ledare för en grupp som dödade tutsier.

“Den åtalade har haft en informell roll som ledare och har även själv skjutit mot folkmassor med ett automatvapen. Brottsligheten är synnerligen allvarlig”, skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Domen saknar helt teknisk bevisning utan bygger på vittnesuppgifter från brottsoffer. De 21 målsäganden i fallet är offer som vittnat i rättegången.

“Åklagarens bevisning till stöd för åtalet har i huvudsak bestått av muntliga uppgifter från brottsoffer och vittnen. De har vittnat om händelser som inträffade för mer än 18 år sedan under känslomässigt svåra och kaotiska förhållanden”, skriver tingsrätten.

Mannens försvarsadvokat, Tomas Nilsson, kommer att överklaga domen till hovrätten. Stanislas Mbanenande har under hela den sex månader långa rättegången nekat till alla folkmordsanklagelser.

Fakta: Folkmordet i Rwanda

Omkring 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

(TT)

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!