Thailands parlament splittras

publicerad 9 december 2013

Regeringen i Thailand, under ledning av premiärminister Yingluck Shinawatra, kommer att upplösas och nyval hållas ”så fort som möjligt”, rapporterar internationella medier.

Yingluck Shinawatra. Foto: Flickr/APEC 2013/CC BY 2.0
Yingluck Shinawatra. Foto: Flickr/APEC 2013/CC BY 2.0

De senaste veckorna har Thailand skakats av stora protester mot Yingluck Shinawatra. Protesterna har varit särskilt påtagliga i huvudstaden Bangkok där blodiga sammandrabbningar mellan demonstranter och kravallpolis ägt rum.

– I det här skedet, när det finns många människor från olika grupper som motsätter sig regeringen, är det bäst att ge tillbaka makten till det thailändska folket och hålla ett val, sa Yingluck Shinawatra i ett tv-sänt tal enligt Al-Jazeera.

Oppositionsledaren Suthep Thaugsuban är dock inte nöjd med att premiärministern avgår och att ett nyval kommer hållas. Enligt honom kommer demonstrationerna och protesterna att fortsätta. Målet för Thauguban är att det tillsätts en grupp utvalda personer som genom den thailändska kungens välsignelse ska styra landet.

Yingluck Shinawatra är syster till den förre premiärministern Thaksin Shinawatra, som lever i exil i Dubai då han står åtalad för bland annat skattebrott och ekonomisk korruption.

Thaksin Shinawatra anklagas för korruption och därför tror många att hela hans familj, inkusive systern Yingluck, är korrupt. Även om hon avgår och uppmanar till omval tror oppositionen att regeringen helt enkelt kommer att tjäna Thaksin Shinawatras intressen på nytt, rapporterar Al-Jazeeras utsände på plats i Bangkok.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.