Texas slopar licenskrav för handeldvapen

publicerad 18 juni 2021
- av Isac Boman

Texas guvernör Greg Abbott har godkänt ett lagförslag som innebär att den breda allmänheten i delstaten nu får rätten att inneha pistoler även utan vapenlicens eller annan träning.

Den vänsterliberala politiska oppositionen i delstataten har motsatt sig förslaget och anklagat det för att skapa ett mer otryggt samhälle. Abbott och andra förespråkare av friare vapenlagar har å sin sida stått på sig och förändringen ser nu ut att bli verklighet den 1 september.

Även om en majoritet av de boende i Texas över 21 år nu får inneha pistoler utan särskilda licenser så kommer dömda brottslingar fortsatt att nekas vapeninnehav och så även personer som av andra skäl anses direkt olämpliga att äga vapen.


Annonser:


Grupper och aktivister som arbetar för en friare vapenlagstiftning har hyllat den väg som Texas valt att gå och Natonal Rifle Association (NRA) beskriver bland annat lagen som den viktigaste förändringen för att skydda grundlagens andra tillägg i Texas historia.

Lobbygruppen Gun Owners of America är inne på samma spår och kallar det hela för ett ”historiskt ögonblick” och ”en stark lag med ett starkt skydd”.

Lagstiftarna i Texas har också tagit fram ett lagförslag med syfte att förhindra federala försök att begränsa vapenägandet i delstaten. Detta har dock ännu inte slutgiltigt godkänts ännu.

Motståndare till friare vapenägande pekar på en undersökning där 59 procent av befolkningen säger sig vara motståndare till att invånarna får bära vapen utan licenser och man hävdar att många ”farliga” och ”instabila” människor nu enklare kommer att få tillgång till vapen.

Polisdepartementen i Texarkana och Hooks menar dock att det inte bör bli några problem att upprätthålla den nya lagen och att man inte haft några stora problem med handeldvapen tidigare. Däremot understryker man att det fortsatt blir viktigt att hålla koll på de personer som av olika skäl förbjuds äga vapen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.