Tårgas mot våldsamma demonstranter i Frankrike

publicerad 26 maj 2016
Kravallpolis och vänsterradikala demonstranter drabbade samman

Vänsterdemonstrationer i Paris och Bordeaux urartade i våldsamheter under torsdagen vilket ledde till att kravallpolis tvingats använda tårgas. Demonstranterna protesterade mot de nya arbetsmarknadslagarna som regeringen valt att införa.

Sedan Frankrikes regering för några månader sedan införde flera reformer på arbetsmarknaden som bland annat minskar fackförbundens inflytande har demonstrationer och strejker varit vanligt förekommande.

Bland annat har strejkerna omfattat energi- och bensinindustrin. Totalt en tredjedel av alla bensinstationer i Frankrike står nu obemannade och flera kärnkraftverk berörs av strejkerna, rapporterar BBC News.

Fackföringen CGT har hotat med att störa fotbolls-EM som sparkar igång i Paris om bara några veckor. Detta har satt ytterligare press på regeringen att göra någonting år demonstranterna.

I främst Paris men också i Bordeux genomfördes flera demonstrationer under torsdagen. Efter att ett dussintal av de vänsterradikala demonstranterna började demolera skyltfönster och kasta glasflaskor gick kravallpolisen in med tårgas mot demonstranterna.

Totalt har 16 demonstranter gripits av polis under torsdagen.

Demonstrationerna i Paris skedde trots att det i huvudstaden fortfarande råder undantagstillstånd efter det islamistiska terrordåd som skedde i november i fjol och kom att kräva 129 människors liv.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!