Talmannen rev sönder Trumps tal till nationen

publicerad 5 februari 2020
- av Isac Boman

Under de sedvanliga applåderna efter den amerikanska presidentens årliga tal till nationen rev talmannen i USA:s representanthus, demokraternas Nancy Pelosi, demonstrativt sönder en papperskopia av talet inför kongressen och tv-kamerorna.

Bakgrunden är den exceptionellt frostiga relationen mellan Pelosi och Trump efter att talmannen Nancy Pelosi initierat riksrätt mot presidenten.

Före talet avböjde Trump till synes ett initiativ till handskakning från Pelosi, som därefter svarade med att korta ner den traditionella introduktionsfrasen av presidenten ”Jag har det höga privilegiet och distinkta äran att presentera USA:s president” till ”Kongressmedlemmar, USA:s president”. Under kongressens applåder efter talet avstod talmannen från att applåder och rev istället sönder sin papperskopia av talet inför kongressen och tv-kamerorna.

Talmannens tilltag väcker anstöt som grovt respektlöst på bred front i USA. Pelosi själv kommentade sitt företag till pressen efteråt med att ”det var den artiga handlingen sett till alternativen” och skrev senare i en kommentar på Twitter att talet var ett ”manifest av osanningar”.

Jag tror inte jag sett något liknande, hon var så äcklad att hon rev sönder talet, mitt framför tv-kamerorna och det amerikanska folket. Man ser det och frågar sig om man just sett talmannen, den högst uppsatta valda personen i representanthuset, riva presidentens tal när han gick därifrån? säger Richard Himelfarb, professor i statsvetenskap vid Hofstra University i New York.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.