Utrikes

Talmannen rev sönder Trumps tal till nationen

Under de sedvanliga applåderna efter den amerikanska presidentens årliga tal till nationen rev talmannen i USA:s representanthus, demokraternas Nancy Pelosi, demonstrativt sönder en papperskopia av talet inför kongressen och tv-kamerorna.

Bakgrunden är den exceptionellt frostiga relationen mellan Pelosi och Trump efter att talmannen Nancy Pelosi initierat riksrätt mot presidenten.
Före talet avböjde Trump till synes ett initiativ till handskakning från Pelosi, som därefter svarade med att korta ner den traditionella introduktionsfrasen av presidenten ”Jag har det höga privilegiet och distinkta äran att presentera USA:s president” till “Kongressmedlemmar, USA:s president“. Under kongressens applåder efter talet avstod talmannen från att applåder och rev istället sönder sin papperskopia av talet inför kongressen och tv-kamerorna.

Talmannens tilltag väcker anstöt som grovt respektlöst på bred front i USA. Pelosi själv kommentade sitt företag till pressen efteråt med att “det var den artiga handlingen sett till alternativen” och skrev senare i en kommentar på Twitter att talet var ett “manifest av osanningar”.

Jag tror inte jag sett något liknande, hon var så äcklad att hon rev sönder talet, mitt framför tv-kamerorna och det amerikanska folket. Man ser det och frågar sig om man just sett talmannen, den högst uppsatta valda personen i representanthuset, riva presidentens tal när han gick därifrån? säger Richard Himelfarb, professor i statsvetenskap vid Hofstra University i New York.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!