Sydafrikansk man döms för 90 våldtäkter

publicerad 17 november 2022
- av Jan Sundstedt
Sydafrika
Nkosinathi Phakathi dömdes av domstolen i Johannesburg skyldig till 90 fall av våldtäkt.

En domstol i Johannesburg i Sydafrika finner Nkosinathi Phakathi skyldig till minst 90 fall av våldtäkt. Pkakanti stod åtalad på sammanlagt 148 åtalspunkter, varav han kunde kopplas till 93 fall av våldtäkt. Flertalet av offren är minderåriga.

Han valde ut sina offer då de gick till eller kom från skolan eller jobbet på morgonen eller kvällen, säger Lumka Mahanjana, talesman för åklagarmyndigheten, i ett uttalande.

Den 32-årige serievåldtäktsmannen begick brotten i orten Ekurhuleni, öster om Johannesburg, mellan 2012–2021. Han greps i mars i fjol efter att ha försökt återvända till ett tidigare offers hem.

Utöver 90 fall av våldtäkt döms han dessutom för ett stort antal andra brott. Till exempel 43 fall av människorov och två fall av misshandel, rapporterar tidningen Sowetan Live.

Phakathi är känd av polisen sedan tidigare. Under flera år terroriserade han kvinnor i Ekurhulenis tunnelbana. Han greps i mars förra året och i samband med gripandet har han legat på ett fängelsesjukhus. Han sköts i högerbenet när han flydde från polisen. Benet har sedan dess amputerats.

Med domen vill rättsväsendet sända ett budskap om att den här typen av sexuellt våld i fortsättningen kommer att bestraffas hårt. Domen kommer en vecka efter att landets president Cyril Ramaphosa förklarat sexualiserat våld som den främsta “farsoten” i landet.

Sydafrika har i flera år skakats av uppmärksammade fall av grovt sexuellt våld, inklusive den i juli uppmärksammade gruppvåldtäkten på åtta kvinnor. Fjorton män häktades först men släpptes senare i brist på bevis.

Straffet i det nu aktuella fallet väntas i början av december. Nkosinathi Phakathi har erkänt brotten.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!