Swedbank sjunker djupare ner i den ryskamerikanska pengatvättskandalen

Penningtvätten i Swedbank

publicerad 26 mars 2019
Sergej Magnitskij och Swedvanks VD Birgitte Bonnesen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


SVT avslöjade att enorma belopp av stulna pengar slussats via Swedbank till Ryssland i Magnitskij-fallet. Swedbanks VD Birgitte Bonnesen informerades om detta redan 2013. SVT skriver idag att uppgifter från hösten 2018 visar att kunder med Magnitskij-kopplingar fortfarande finns kvar i banken.

Bakgrunden till Magnitskij-fallet handlar om att år 2007 utfördes en gigantisk stöld av 230 miljoner dollar som betalats in i vinstskatt till den ryska staten från den amerikanske finansmannen Bill Browders bolag, förklarar SVT.

Sergej Magnitskij anlitades som skatterevisor av Browder. Magnitskij kom då bedragarna på spåren varpå han kastades i häkte och 2009 hittades död i en cell.

SVT har djuplodat beskrivit händelseutvecklingen i artikeln: “Stulna ryska pengar skickades till konton i Swedbank”.

Sergej Magnitskij har pekat ut ryska topptjänstemän som delaktiga i ett skattebedrägeri värt motsvarande 1,5 miljarder svenska kronor. För detta har han fängslats och dött.

Problemet är att Swedbank försökt mörklägga Sergej Magnitskijs inblandning i sin egen utredning som presenterades i förra veckan. Swedbank försökte utreda frågan redan 2013. SVT uppger nu att en tidigare Swedbank-anställd som arbetade med rapporten bekräftar uppgifterna för SVT:s samarbetspartner i Estland, dagstidningen Postimees.

I artikeln framkommer att Swedbank undersökt transaktioner mellan offshore-konton, men att det var svårt att dra slutsatser eftersom bara en del av transaktionerna var synliga.

SVT skriver:

Enligt källor från den aktuella tiden skickades den interna rapporten till Birgitte Bonnesen som då var chef för den baltiska bankverksamheten i Swedbank. Fem år senare, hösten 2018, tar Birgitte Bonnesen emot en annan hemlig internrapport som visar att misstänkta kunder i Swedbank och Danske Bank har slussat motsvarande 95 miljarder svenska kronor mellan varandra, vilket SVT tidigare har avslöjat.

Den hemliga internrapporten avslöjar att Swedbank uppmanas att göra sig av med samtliga kunder som har en koppling till Magnitskij-fallet. Det skedde alltså inte.

Den amerikanske affärsmannen Bill Browder kommenterar till SVT att han skulle ha antagit att banken borde ha agerat mycket tidigare. Han säger att han inte kan komma på något vettigt skäl till varför de behöll dessa kunder om de visste att de var inblandade i Magnitskij-fallet.

 

Artikeln har tidigare publicerats i NewsVoice

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!