Göran Persson väntas bli ny ordförande i Swedbank – ”en oklanderlig person med starkt cv”

Penningtvätten i Swedbank

publicerad 1 maj 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Valberedningen i den krisande storbanken Swedbank föreslår tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson som ny styrelseordförande. Enligt SR Ekot har Persson tackat ja till uppdraget.

Den tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson föreslås som ny styrelseordförande i storbanken Swedbank. Efter avslöjandet om misstänkt penningtvätt inom Swedbank lämnade bankens tidigare ordförande Lars Idermark sin roll den 5 april i år.

Strax före Swedbanks årsstämma den 28 mars tvingades också Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen lämna sin post på grund av sin roll i de olagliga affärer som bankens misstänks ha varit inblandad i. Efter avslöjandena har Swedbanks börsvärde fallit kraftigt och bankens anseende har skadats.

Swedbanks tidigare ordförande socialdemokraten Anders Sundström tycker att valet av Göran Persson är utmärkt.

– Jag tycker att det låter väldigt bra. Det är en av de mest erfarna människor vi har i Sverige. Han har en gedigen bakgrund i samhällsekonomin. Bank, speciellt Handelsbanken och Swedbank handlar till 90 procent om hur Sverige och Norden, Baltikum mår. Jag skulle säga att ingen kan det bättre än Göran Persson, säger han.

Jon Åsberg, programledare i Di TV och tidigare chefredaktör för Finanstidningen och Affärsvärlden, tycker inte att valet av Persson är överraskande:

– Det har ju spekulerats om detta en tid nu så det är inte så förvånande. Man vill ha en oklanderlig person med starkt cv, säger han och fortsätter:

– Förtroendet för Swedbank har halkat ner efter penningtvättsskandalerna och hela styrelsen är ifrågasatt. Då vill man ha en person som har väldigt stort förtroendekapital och gott rykte. Att hitta en före detta statsminister är därför väldigt bra.

Åsberg pekar också på att det sedan gammalt finns en folkrörelsekoppling mellan Swedbank, försäkringsbolaget Folksam, LO och Socialdemokraterna.

– Även om det inte finns några formella kopplingar till Socialdemokraterna så har det funnits personkopplingar där man suttit i varandras styrelser, säger han.

Men det är inte alla som jublar över utnämningen av Göran Persson. Joakim Bornold, som är sparekonom på Söderberg & Partners, är kritisk till nomineringen.

Swedbank behöver en person med lång erfarenhet från bankvärlden som ordförande inte en ex politiker, jag har svårt att ta detta på allvar”, skriver Bornold på Twitter.

Göran Persson har under sin politiska karriär bland annat varit kommunalråd i Katrineholm, skolminister, finansminister och statsminister, föreläsare och styrelseledamot i flera företag, bland annat som ordförande i LKAB.

 

Källa: SR

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!