Swedbank: Vi har brister kring penningtvätt

Penningtvätten i Swedbank

publicerad 17 september 2019
- av Alexander Almqvist

Swedbank erkänner nu att storbanken haft brister i sitt hanterande av penningtvätt och att flera brister kvarstår.

Swedbank har varit den av de svenska storbankerna som drabbats hårdast av penningtvättsskandalen i Estland och övriga Baltikum. SVT:s Uppdrag granskning avslöjade tidigare i år att omkring 40 miljarder kronor misstänkts ha tvättats genom överföringar i Swedbank.

Skandalen ledde bland annat till att vd:n Birgitte Bonnesen och styrelseordföranden Lars Idermark lämnade banken. I februari genomförde även Ekobrottsmyndigheten en razzia mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg.

Nu erkänner Swedbank att banken har haft, och fortfarande har, brister i arbetet mot penningtvätt.

”Det har dock funnits brister i bankens arbete mot penningtvätt och vissa brister kvarstår alltjämt. Banken har historiskt inte haft tillräckliga resurser eller kompetens för att fullt ut hantera risken för att kunder och andra aktörer tvättar pengar. Ansvarsfördelningen har inte varit tillräckligt tydlig och banken har inte alltid följt interna regler. Kundkännedom och riskbedömning är också områden där Swedbank har haft, och fortfarande har, brister. Det gäller såväl i den svenska som i den estniska verksamheten”, skriver Swedbank i ett pressmeddelande som publicerades under tisdagen.

Även andra svenska och nordiska storbanker som SEB, Nordea och Danske Bank drogs in i penningtvättsskandalen i Estland och övriga Baltikum. Flera av dessa banker valde kort efter att skandalen bröt ut att stänga ner sina verksamheter i Estland och Baltikum.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.