Penningtvätten i Swedbank

Swedbank: Vi har brister kring penningtvätt

Swedbank erkänner nu att storbanken haft brister i sitt hanterande av penningtvätt och att flera brister kvarstår.

Swedbank har varit den av de svenska storbankerna som drabbats hårdast av penningtvättsskandalen i Estland och övriga Baltikum. SVT:s Uppdrag granskning avslöjade tidigare i år att omkring 40 miljarder kronor misstänkts ha tvättats genom överföringar i Swedbank.
Skandalen ledde bland annat till att vd:n Birgitte Bonnesen och styrelseordföranden Lars Idermark lämnade banken. I februari genomförde även Ekobrottsmyndigheten en razzia mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg.

Nu erkänner Swedbank att banken har haft, och fortfarande har, brister i arbetet mot penningtvätt.

”Det har dock funnits brister i bankens arbete mot penningtvätt och vissa brister kvarstår alltjämt. Banken har historiskt inte haft tillräckliga resurser eller kompetens för att fullt ut hantera risken för att kunder och andra aktörer tvättar pengar. Ansvarsfördelningen har inte varit tillräckligt tydlig och banken har inte alltid följt interna regler. Kundkännedom och riskbedömning är också områden där Swedbank har haft, och fortfarande har, brister. Det gäller såväl i den svenska som i den estniska verksamheten”, skriver Swedbank i ett pressmeddelande som publicerades under tisdagen.

Även andra svenska och nordiska storbanker som SEB, Nordea och Danske Bank drogs in i penningtvättsskandalen i Estland och övriga Baltikum. Flera av dessa banker valde kort efter att skandalen bröt ut att stänga ner sina verksamheter i Estland och Baltikum.

 

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!