SVT utelämnar kritisk information om konflikten vid Kjertsundet

publicerad 29 november 2018
- av Per Nordin
SVT:s Östeuropakorrespodent Bert Sundström uttalade sig tvärsäkert om incidenten vid Kjertsundet i Rapport

I rapporteringen från den upptrappade konflikten vid Kjertsundet mellan Ryssland och Ukraina utelämnar SVT kritisk information om hela bakgrunden till händelsen i söndags. De tre ukrainska militärfartygen skall ha tagit sig in på ryskt vatten och ignorerade varningar, vilket var själva grunden till bordningen.

Det var i söndags som tre ukrainska militärfartyg i färd med att passera Kjertsundet, som förbinder Azovska sjön till Svarta havet utanför Krimhalvön, kränkte ryskt vatten. Enligt uppgifter från den ryska marinen ignorerade de ukrainska militärfartygen de ryska varningarna varefter de bordades av den ryska marinen. Sex ukrainska besättningsmän skadades i samband med incidenten.

I SVT:s rapportering från händelsen utelämnar man helt informationen som var själva orsaken till incidenten. SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström uttalade sig i SVT Rapport igår om incidenten och försäkrade att det helt och hållet var frågan om en rysk provokation när han fick frågan från SVT:s Lisbeth Åkerman:

– Är det som president Putin hävdar att det här är något som Ukrainas president har hittat på för att behålla makten i vår?

Bert Sundström:
– Nej så är det inte alls. Om det är någon som provocerar så är det inte Ukraina utan Ryssland genom att stoppa ukrainska skepp som genom internationell rätt och dessutom ett avtal mellan Ryssland och Ukraina underskrivet av under Putins tid som president ger Ukraina rätt och Ryssland rätt att färdas helt fritt genom det här sundet och i den så kallade Azovska sjön. Så det är helt fel.

Inte någonstans i inslaget nämner man den ukrainska kränkningen av ryskt vatten och förspelet till incidenten. Också i nyhetsartiklarna på svt.se utelämnas denna väsentliga bakgrundsinformation helt. Om uppgifterna ifrån den ryska marinen stämmer vilka inte har dementerats är det helt avgörande för att förstå bakgrunden till incidenten och väsentlig för att bedöma rimliga åtgärder därtill.

De ukrainska besättningsmännen skall ha i förhör ha erkänt att de medvetet ignorerade varningarna från den ryska marinen innan de sedan bordades. I morgon hålls rättegång mot de ansvariga i besättningen.

Efter incidenten drev Ukrainas president Petro Porosjenko under gårdagen igenom ett månadslångt undantagstillstånd i landet och flera västländer har anklagat Ryssland för aggressioner. Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt har uppmanat västländer att skicka fartyg till Azovska sjön.

USA:s president Donald Trump har också hotat att ställa in ett planerat möte med sin ryske kollega Vladimir Putin, till följd av incidenten.

Nya Dagbladet har sökt SVT:s reportrar för ett svar på varför uppgiften utelämnades.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!