Svenskt militärflyg signalspanar – vid ukrainska gränsen

Kriget i Ukraina

publicerad 28 mars 2022
- av Jan Sundstedt
Ett av Försvarsmaktens Gulfstream IV-plan.

I helgen flög ett svensk signalspaningsflygplan av modellen Gulfstream IV flera vändor över östra Polen längs med den ukrainska gränsen. Den svenska försvarsledningen är dock förtegen om vad syftet med operationen var.

– Det är korrekt. Det är ett signalspaningsflygplan i polskt luftrum, som du kan se på Flightradar. Vi kommenterar inte operativ verksamhet, bekräftar Philip Simon, presschef på Försvarsmakten till Bonniertidningen Expressen.

Enligt Ola Billger, kommunikationschef hos FRA opererar svenska signalspaningsplan oftast över Östersjön men han tillägger att ”det händer också” att man flyger in över andra områden beroende på ”vilken information som är intressant för tillfället”.

– Jag kan bekräfta att flygplanet befinner sig över Polen men kan inte ge några detaljer om själva flygningen, tillägger han.

Det svenska planet är av modellen Gulfstream IV och lyfte från Linköping vid 08-tiden på lördagsmorgonen. Enligt trafikdata från tjänsten Flightradar ska planet sedan under dagen ha flugit fram och tillbaka över den polska gränsen mot Ukraina och Vitryssland.

Även om Ola Billger inte vill avslöja några detaljer kring operationen så säger han att det rent generellt är intressant att följa militära aktiviteter som sker i Sveriges närområde, exempelvis hur truppförflyttningarna i området ser ut.

– Signalspaning handlar om att ta fram information från elektroniska signaler. Vi är en underrättelsetjänst och jobbar med att ta fram bästa möjliga underlag till svenska beslutsfattare.

Flygplanen ifråga uppges vanligtvis flygas av den svenska Försvarsmakten, men personal från Försvarets radioanstalt (FRA) ska även finnas ombord.

Även under fredagen genomfördes signalspaning av svenska militärflyg – fast denna gång utanför den ryska enklaven Kaliningrad.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!