Svensk Harvard-professor kritiserade vaccintvånget – sparkades

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 14 mars 2024
- av Sofie Persson
Professorn har arbetat vid Harvard University sedan 2003.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den svenske epidemiologen och professorn Martin Kulldorff tvingades lämna sin tjänst vid Harvard University på grund av sina åsikter om vaccintvång och nedstängningspolitiken. Professorn betonar vikten av att återinföra “akademisk frihet” på universitetet och menar att “vetenskapen inte kan överleva i ett samhälle som inte värdesätter sanningen“.

Professor Kulldorff var en framträdande motståndare till vaccinationstvång och skolnedstängningar under coronakrisen. Tillsammans med professor Sunetra Gupta vid Oxford University och Jay Bhattacharya från Stanford publicerade han Great Barrington Declaration 2020, som argumenterade för åldersbaserat fokuserat skydd istället för universella nedstängningar där man implementerade specifika förslag på hur man bättre kan skydda äldre, samtidigt som barn och unga vuxna får leva nära normala liv. Deklarationen hade, förutom de tre professorerna, nära en miljon signaturer, däribland tiotusentals forskare och personer inom vårdyrken.

Deklarationen klargjorde att det inte fanns någon vetenskaplig konsensus för skolstängningar och många andra nedstängningsåtgärder“, förklarar Kulldorff i en essä i City Journal.

Professorn menade även att vaccintvången var “ovetenskapliga och oetiska” och talade istället för att naturlig immunitet var vägen att gå. Han har själv arbetat med amerikanska myndigheter för att ta fram säkerhetssystem för vaccin under två årtionden. Åsikterna gjorde att Kulldorff och de andra professorerna fick stark kritik från sina kollegor och även allmänheten. Nu berättar epidemiologen att han inte längre arbetar på Harvard University, där han haft en tjänst sedan 2003.

Jag är inte längre professor i medicin vid Harvard“, skriver han. “Harvards motto är Veritas, latin för sanning. Men, som jag upptäckte, sanning kan få dig sparkad“.

“Vetenskapen kan inte överleva”

Epidemiologen har även förespråkat Sveriges mildare restriktioner, där han menar att det var bra att hålla skolor och förskolor öppna för att “avbryta deras utbildning skulle missgynna dem”. Däremot fick han inte publicera sina åsikter i amerikansk media, berättar han.

Med öppna skolor hade Sverige noll dödsfall i covid i åldersgruppen ett till 15 år, medan lärare hade samma dödlighet som genomsnittet för andra yrken. Jag stöttade det svenska synsättet i debattartiklar som publicerades i mitt hemland Sverige, men trots att jag är Harvardprofessor kunde jag inte publicera mina tankar i amerikanska medier.

Professorn menar att Harvard bör återinföra “akademisk frihet” och stoppa så kallad “cancel culture” om man vill “förtjäna och återfå allmänhetens förtroende”.

Vetenskapen kan inte överleva i ett samhälle som inte värdesätter sanningen och strävar efter att upptäcka den“, skriver han.

Martin Kulldorff

Han är född i Lund 1962, men växte sedan upp i Umeå. Efter att ha studerat vid Umeå universitet flyttade Kulldorff till USA där han sedan fick sin läkarlicens vid Cornell University. Vidare har han arbetat vid University of Connecticut och även Uppsala universitet som biträdande professor. Han arbetade också som forskare vid amerikanska National Institutes of Health.

Sedan 2003 har han arbetat som professor i medicin vid Harvard University.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!