Svenske Halif greps i Bulgarien – var efterlyst av Interpol

publicerad 20 juni 2013

51-åriga Halef Tak från Lidköping greps under sin solsemester i Bulgarien. Han greps av bulgarisk polis på order av turkiska Interpol för ”politisk brottslighet”.

Bulgarisk polis tog fingeravtryck på Halif. Foto: Privat
Bulgarisk polis tog fingeravtryck på Halif. Foto: Privat

Halef, som har både svenskt och turkiskt medborgarskap, anklagas för inblandning i organisationer som värnat om kurdiska intressen i Turkiet. Han flydde till Sverige från Turkiet 1989.

Familjen oroar sig över att Bulgarien kommer att utlämna Halef till Turkiet – där han riskerar att få livstids fängelse. Svenska utrikesdepartementet säger att det rör sig om ett mycket komplicerat ärende.

– Det blir krångligare när det är tre länder som ett ärende gäller, men egentligen sker samarbetet bara mellan staten som begärt någon utlämnad och staten som har personen i förvar. Det tredje landet har inte någon inverkan och kan inte intervenera, säger UD:s Kent Öberg till SVT.

Halef Tak har två dagar efter gripandet givits en bulgarisk advokat. Han har också enligt familjen fått träffa den svenske honorärkonsuln i Varna, Bulgarien.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.