Svart man fejkade ”hatbrott” – klottrade hakkors på amerikanskt universitet

publicerad 3 oktober 2021
- av Redaktionen
Roy Lee Gordon Jr. klottrade hakkors på väggarna.

I augusti klottrade någon ett flertal rasistiska tillmälen och hakkors på en byggnad tillhörande Emory University i Atlanta, Georgia. Polisen har nu gripit en svart man för brottet.

Enligt polisen klottrades ett hakkors i närheten av en judisk mans kontor och rasistiska glåpord klottrades längs väggarna i närheten av två afroamerikanska kvinnors arbetsplatser, skriver Law enforcment Today.

Anställda anlände och upptäckte graffiti som rasistiska glåpord och hakkors, samt skador på fysisk egendom. Vi har ett nära samarbete med Emory University Police Department som kommer att undersöka denna incident”, skrev universitetets talesman i ett e-postmeddelande.


Annonser:


Många föräldrar, lärare och administratörer uttryckte sin upprördhet över dådet och krävde att den skyldige skulle ställas inför rätta enligt statens nya lag om hatbrott.

Dessa handlingar av rasism och antisemitism är smärtsamma för oss alla på universitetet. De kommer inte att tolereras och alla ansträngningar kommer att göras för att ställa gärningsmännen inför rätta”, skrev universitetets styrelse i ett meddelande till personalen.

Tidigare distriktsåklagaren Robert James sa att brottet faller under den nya hatbrottslagen.

Förra veckan arresterades afroamerikanen Roy Lee Gordon Jr., misstänkt för inbrott på universitetet. I ett pressmeddelande framkommer det även att Gordon ligger bakom det uppmärksammade klottret.

Gordon har tidigare varit anställd vid universitetet.

Den lokala polisen kände till den misstänktes identitet redan i mitten av augusti, men informerade inte om att det rörde sig om en svart man och således hölls hatbrottsnarrativet igång. Även universitetet undanhöll mannens rastillhörighet.

Först när en bild på den misstänkte gärningsmannen publicerades i en lokaltidning i Atlanta blev det känt att det var en svart förövare.

Han står inte åtalad för hatbrott.

Det är långt ifrån första gången som en afroamerikan har ertappats för liknade brott. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om den svarte skådespelaren Jussie Smollett som iscensatte en ”hatattack” och om den 12-åriga skolflicka som anklagade tre vita klasskamrater för att ha tryckt ner henne på golvet, förolämpat henne och klippt av hennes dreadlocks.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.