Berättelse om rasistattack spreds över världen – allt var påhittat

Desinformationen i medierna

publicerad 9 oktober 2019
- av Per Nordin

För massmedia var fallet klart, det handlade om ytterligare en rasistisk attack i Trumps USA med ett svart offer och vita angripare. Den 12-åriga skolflicka som anklagade tre vita klasskamrater för att ha tryckt ner henne på golvet, förolämpat henne och klippt av hennes dreadlocks, erkänner nu att hon ljugit hela tiden.

Fallet fick stor uppmärksamhet internationellt och även så i Sverige där bland annat Expressen skrev om den 12-åriga flickan från Virginia som grät ut i amerikansk media om det rasistiska hat och mobbing hon ska ha fått utstå och som enligt flickan nådde nya nivåer när hennes vita klasskamrater ska ha gett sig på henne fysiskt och klippt av hennes flätor.

I tv-sändningar repeterade flickan vad hennes plågoandar ska ha sagt och hennes mormor gick ut i CNN och förkunnade att barnbarnet blivit attackerad för att hon var annorlunda, och att det är fruktansvärt att sådant sker i dagens USA. Politiker på vänsterkanten uttryckte snabbt sitt stöd för flickan och svarta intresseorganisationer hakade också på och krävde förändring och handling mot rasism.


Annonser:


Allt var dock bluff och påhitt, några rasistiska attacker hade inte ägt rum och det är oklart varför flickan ljugit om händelserna och varför ingen genomskådade henne tidigare. 12-åringens föräldrar har publicerat en ursäkt till de tre vita pojkar som pekats ut som rasistiska mobbare och man hoppas att de ska kunna förlåta flickan.

Vi ursäktar oss uppriktigt för den smärta och rädsla som dessa anklagelser förorsakat”, heter det i yttrandet som citerats i en mängd tidningar.

Det är långtifrån första gången som uppmärksammade hatbrott visar sig vara påhittade. Senast i februari avslöjades det att skådespelaren Jussie Smollets rasistanklagelser mot två Trumpanhängare var falska och i januari avslöjades en 19-årig kvinna med att ha ljugit om en lapp med rasistiska hot som hon fått inskjuten under sin dörr. I själva verket hade hon skrivit hoten själv och sedan gått till medierna med dem.

Källa: Junge FreihetLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.