Storbritannien sålde kemikalier till Syrien

publicerad 1 september 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den brittiska regeringen sålde nervgaskemikalier till Syrien tio månader efter att inbördeskriget i Syrien hade brutit ut, avslöjar Sunday Mail.

Storbritannien tillät företag att sälja kaliumfluorid och natriumfluorid till Syrien. Kemikalierna kan enligt Sunday Mail användas för att tillverka den dödliga nervgasen sarin. Försäljningen inleddes i januari 2012 och fortsatte i ytterligare sex månader innan EU satte in sanktioner mot den syriska regeringen och presidenten Bashar al-Assad.

Storbritanniens premiärminister David Cameron pressas nu hårt av flera politiker och organisationer som kräver en förklaring till varför Storbritannien förde in kemikalier i det syriska inbördeskriget.

– Riksdagsledamöterna kommer bli rasande när de insett att den brittiska regeringen har tillåtit försäljningen av kemikalier till Syrien. … Vad i helvete gjorde de när de beviljade det här egentligen, sade Labourpolitikern Thomas Docherty enligt Sunday Mail.

Under fredagen röstade det brittiska underhuset nej till att Storbritannien skulle delta i en bombning av Syrien, för att straffa landets president Bashar al-Assad som man misstänker ha legat bakom en kemvapenattack i Damaskus som krävde hundratals liv. Syriens regering och Ryssland har anklagat rebellerna för att ligga bakom attacken.

 

Läs även:
Frankrike och USA beredda att “straffa” Syrien
Saudiarabien försökte muta Putin med olja
FN-inspektörer beskjutna i Syrien
Syrien tillåter FN-inspektörer
USA planerar för bombning av Syrien
”Nyheter om kemisk attack publicerades i förväg”

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!